han Zo zahraničia

ODKAZ Putinovi: Stačí jedna ruská raketa na krajinu NATO a príde rýchla ODPOVEĎ!

Jasný odkaz do Moskvy! Ten vyslal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan smerom k Rusom.

Ilustračný obrázok k článku ODKAZ Putinovi: Stačí jedna ruská raketa na krajinu NATO a príde rýchla ODPOVEĎ!
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Blízky spolupracovník Joe Bidena sa nechal počuť pre televíznu stanicu CBS, že Rusko bude čeliť okamžitej odpovedi zo strany NATO, keď čo i len jeden z jeho útokov prekročí za hranice Ukrajiny a zasiahne tak členov bezpečnostnej aliancie.

Spoločná obrana

Všetky členské krajiny NATO sa nemusia obávať útoku zo strany Ruska. Tak nejako to zhrnul Jake Sullivan, ktorého slová by mohli ako tak upokojiť aj tých Slovákov, ktorí majú strach z vojenského konfliktu na území Slovenska. „Každý centimeter územia NATO považujeme (USA) za vojenský útok na územie krajín aliancie,“ vyhlásil bezpečnostný poradca Bieleho domu.

Samozrejme, že tlmočil slová amerického prezidenta a pripomenul aj aktiváciu článku 5. Ten hovorí o tom, že ostatné štáty NATO prídu na pomoc napadnutej krajiny. „Určite by sme použili silu celej aliancie,“ povedal Sullivan, čím myslel na prípadný „náhodný“ vojenský útok Ruska

Slová Hegera

Slovensko musí byť pripravené na všetko, v súčasnosti však nie je dôvod na paniku v súvislosti s pokračovaním vojnového konfliktu na Ukrajine a možným posunutím vojnovej línie k bezprostrednej blízkosti územia Slovenska. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Reagoval tak na nedeľňajšie správy o ruskom bombardovaní vojenskej základne v blízkosti poľských hraníc. V kontexte pretrvávajúceho konfliktu na Ukrajine zdôraznil význam kolektívnej ochrany, vyplývajúcej z členstva NATO. „Pohotovosť našich spojencov je veľmi vysoká, aj na stretnutí lídrov vo Versailles mi partneri deklarovali pripravenosť chrániť nás v prípade potreby,“ uviedol premiér.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Vojna na Ukrajine - 18. deň ruskej invázie
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM