MAK Správy Zo Slovenska

Nenažraní? Firmy chcú od štátu pol miliardy mesačne. Premiér to odmieta

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) odmietol požiadavky niektorých zamestnávateľov na rozsiahlu a plošnú pomoc firmám a ich zamestnancom, postihnutých opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Nenažraní? Firmy chcú od štátu pol miliardy mesačne. Premiér to odmieta
Zdroj: TASR

V stredu (25. 3.) napríklad Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) upozornila, že mnohé firmy už v súčasnosti nemajú hotovosť ani na úhradu svojich povinností voči štátu. Vláda spoločne s expertmi z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a Ministerstvom financií SR hľadá podľa premiéra čo najadresnejšie opatrenia na pomoc podnikom. Predstaviť by ich mali počas nasledujúcich dvoch až troch dní.

„My s riešeniami prídeme, ale budú zodpovedné,“ povedal vo štvrtok Matovič na tlačovej konferencii po skončení rokovaní so zástupcami medicínskych laboratórií.

Premiér odmietol úvahy o úhrade 80 % miezd zamestnancov postihnutých firiem štátom. „Očakával by som od Republikovej únie zamestnávateľov, aby zároveň, keď príde s takýmto návrhom, povedala, odkiaľ na to ako spoločenstvo zodpovedných ľudí zoberieme, kto nám na to požičia, za akých podmienok a kto to kedy zaplatí,“ pýtal sa premiér.

Príspevok napríklad vo výške 1000 eur na jedného zamestnanca takýchto firiem, by podľa neho zaťažil výdavky štátu pol miliardou eur mesačne.

Slovensko má podľa Matoviča v súčasnosti problém so získaním nových úverov na finančných trhoch. Situácia sa podľa premiéra dramaticky obrátila a Slovensko v súčasnosti nedokáže predať nové dlhopisy v dostatočnom objeme. Investori sú opatrní, a navyše, už žiadajú aj podstatne vyšší úrok, ako napríklad vo februári.

Premiér zdôraznil, že vláda môže pracovať iba s tým, čo má k dispozícii. „Uvedomujeme si, že problém nestačí riešiť iba medicínsky, ale medicínske riešenie pomáha ekonomike,“ zdôraznil Matovič. „Čím skôr boj s vírusom vyhráme, tým skôr sa ekonomika naštartuje,“ do­dal.

Svoje chcú aj živnostníci

Slovenský živnostenský zväz požiadal premiéra Igora Matovič o urýchlené stretnutie a prerokovanie opatrení na pomoc živnostníkom. Rozšíril požiadavky o štátnu kompenzáciu príjmov SZČO a o príspevok na úhradu miezd zamestnancom, ktorým živnostníci a malé podniky nemôžu prideľovať prácu.

„Už od polovice marca s napätím sledujú živnostníci a malí podnikatelia rôzne opatrenia, prijímané ústredným krízovým štábom, a zažívajú obdobie úplnej neistoty ich ďalšej osobnej existencie,“ uviedol zväz v tlačovej správe.

Prezident SŽZ Stanislav Čižmárik zdôraznil, že denne dostáva e-mailové správy a prosby od živnostníkov, ktorí nemajú možnosť vykonávať svoju prácu, aby vláda myslela na to, že sa ocitli v situácii bez akéhokoľvek príjmu.

Čižmárik upozornil, že živnostníci a ďalšie SZČO nemajú nárok na nezamestnanecké dávky, sú zmluvne zaviazaní financovať náklady, ako napríklad nájom, energie, odvody, poplatky, ale aj mzdy a odvody za svojich zamestnancov.

„Často zamestnávajú aj rodinných príslušníkov, a tak sú celé ich rodiny v situácii veľkej neistoty z budúcnosti. Práve teraz očakávajú podporu od štátu, aby prežili,“ dodal Čižmárik.

Čo navrhujú:

  • kompenzáciu príjmov pre SZČO, ktoré stratili príjmy pre povinné uzatvorenia prevádzok alebo obmedzenie styku osôb v rámci preventívnych opatrení, mohla predstavovať fixnú sumu, alebo určitý pomerný percentuálny podiel z príjmov,
  • štátny príspevok na úhradu minimálne 70 % náhrady mzdy pre zamestnancov malých prevádzok, ktorým zamestnávatelia nemôžu prideľovať prácu pre ich uzatvorenie alebo obmedzenie styku osôb,
  • odklad odvodov, poistného a daní pre SZČO o tri mesiace,
  • odpustenie odvodov, poistného a daní pre zamestnancov poberajúcich náhradu mzdy pre prekážky na strane zamestnávateľa,
  • poskytnutie preklenovacích bezúročných pôžičiek na prevádzkové náklady so splatnosťou minimálne dva roky, a s odloženým začiatkom splácania istiny o pol roka.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM