Prepadol vás vlčí hlad? Skúste bulgur, zasýti a je prospešný pre organizmus
Potravina typická hlavne pre oblasť Stredomoria priaznivo vplýva na náš organizmus. Vykúzliť sa z nej dá nejeden chutný recept.
Predvarená nalámaná celozrnná pšenica, známa ako bulgur, podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, detoxikuje hrubé črevo, zaháňa vlčí hlad, podporuje rýchlosť metabolizmu, napomáha udržiavať hladinu krvného cukru pod kontrolou a upokojuje nervový systém.
Jedlo vhodné aj pre deti
Lekárka Janette Stamová z Odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave ju odporúča aj deťom.
„Bulgur obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, čo je dosiahnuté najmä vďaka tomu, že ide o minimálne spracované obilie – Omega 3 a 6 mastné kyseliny, z minerálov sú to fosfor, horčík, draslík, sodík, železo, mangán a z vitamínov hlavne vitamín A, B3, B1, kyselina listová. Napriek faktu, že glykemický index bulguru je stredný, radšej si dávajte kontrolované množstvo,“ komentovala.
Táto potravina je veľmi známa a obľúbená v Stredomorí, Turecku či na Strednom východe, kde majú z neho pripravené pokrmy dlhú tradíciu.
Slovo „bulgur“ pochádza z tureckého „bulghur“ a v preklade znamená krupica. Základ tvorí pšeničné zrno.
Na slano aj na sladko
Pripraviť sa dá na slano aj na sladko. Podľa odborníčky je ideálny aj ako príloha k mäsu, pretože vie ľahko nahradiť ryžu či zemiaky. „Túto skutočnosť ocenia najmä tí, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť, pretože bulgur je nízkokalorický. Nespôsobuje nadúvanie, a preto je vhodný aj do detskej stravy,“ doplnila.
Nie je však vhodný pre ľudí, ktorí neznášajú pšenicu a lepok.