Prokop Slováček Zo Slovenska

Leču stačili len tri ingrediencie, aby sa stalo legendou + RECEPT

K začínajúcej jeseni patrí ešte aj vôňa paradajok a paprík. Príležitosť uvariť si lečo, ktoré sa napriek svojej jednoduchosti stalo legendárnym.

Ilustračný obrázok k článku Leču stačili len tri ingrediencie, aby sa stalo legendou + RECEPT
Zdroj: internet

Možno práve to, že základný recept si každý môže prispôsobiť podľa seba, pomohlo leču stať sa nesmrteľným. Maďari si ho zvolili za národné jedlo.

Pôvod na Balkáne

Lečo (lecsó) je síce pôvodom z Balkánu, no u nás mu viac pripisujeme maďarský pôvod. A je to vlastne aj pravda, lebo podľa prieskumu v roku 2002, sa v celonárodnom maďarskom hlasovaní dostalo na zoznam jedál, ktoré môžu niesť označenie národné.

Ocitlo sa tak v spoločnosti perkeltu (pörkölt), paprikáša (paprikás), rybacej polievky s červenou paprikou (halászlé), alebo segedínskeho guláša (székelykáposzta).

V Maďarsku sa lečo je ako hlavné jedlo, ale veľmi často aj ako príloha k nejakému mäsu. Používa sa aj ako základ pre skvelú gulášovú polievku a tak ho majú gazdinky pripravené do zásoby, zavarené.

Prečítajte si aj: Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné

Zdroj: TASR

Do klasiky vajcia nepatria

A ako by teda malo vyzerať tradičné maďarské lečo? Tu zrejme trošku narazíme, lebo „tradičných“ verzií je niekoľko. Tak či onak, základom vždy musia byť paradajky, papriky a červená cibuľka.

Mierne pikantnú príchuť dodajú čerstvé papriky. Ale pozor. Ak vám na juhu povedia, že papriky sú mierne „čipoš“, tak budú štípať naozaj dosť. Ak povedia že neštípu, tak rátajte s tým, že určite mierne budú. Skrátka ich pohľad na vec je iný, ako u nás.

Inú príchuť dostane lečo s maďarskou bravčovou klobásou nakrájanou na kolieska. Nový rozmer mu dodajú dve či tri vajcia, ktoré pridáte na záver a varíte ešte chvíľku, pokiaľ masa nevytvorí konzistenciu redšej omelety.

A mnoho ľudí si isto spomenie aj na lečo na československý spôsob. Konzerva leča s moravskou klobásou, ktorá stála do 5 korún, bývala častou ozdobou nejedného československé­ho stola.

Mohlo by vás zaujímať: Červený melón je superpotravina. Lieči a zlepšuje erekciu + RECEPT

RECEPT – Maďarské lečo

Ak chcete dosiahnuť ideálnu chuť a konzistenciu, mali by ste použiť papriky – paradajky a cibuľu v pomere 2 – 1 – 1. Ak chcete vegetariánsku verziu, nepoužijete slaninu ani klobásu a namiesto masti olivový olej.

Postup:

  • Slaninu (asi 100 g) nakrájajte na kocky a opražte na bravčovej masti. Pridajte cibuľu pokrájanú nadrobno a nechajte ju „zosklovatieť. Tesne pred tým, ako pridáte paradajky a papriky, môžete cibuľku jemne posypať sušenou červenou paprikou. Nenechajte ju však dlho smažiť s cibuľou, lebo zhorkne.
  • Keď pridáte papriky a paradajky nakrájané na menšie kúsky, osoľte, zakryte, a nechajte dusiť cca 30 až 40 minút.
  • Na záver pridajte na kolieska nakrájanú klobásu. Nechajte ju len prehriať (cca 10 minút), kým nepustí šťavu a chuť. Už nemusíte hrniec prikrývať. Z leča sa tak vyparí voda a dostane konzistenciu, ktorá je pre neho charakteristická. Podávajte s bielym maďarským chlebom.

Prečítajte si aj: Zabudnuté ovocie: Moruša je súčasť čínskej medicíny s mnohými účinkami

Leču stačili tri len ingrediencie, aby sa stalo gurmánskou legendou + RECEPT
4
Galéria

Rýchle správy

Najčítanejšie