Správy Zo Slovenska

Prevádzky už môžu kontrolovať covid pasy ZÁKAZNÍKOV: Štát spustil aplikáciu OverPass

Aplikácia slúži len na kontrolu oficiálnych digitálnych COVID certifikátov EÚ, či už z papiera alebo z mobilu zákazníka, iné potvrdenia ňou kontrolovať nemožno.

Ilustračný obrázok k článku Prevádzky už môžu kontrolovať covid pasy ZÁKAZNÍKOV: Štát spustil aplikáciu OverPass
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Aplikácia na kontrolu COVID preukazov pre obchodníkov je už pripravená na použitie. Prevádzkovatelia reštaurácií či iných prevádzok si ju môžu stiahnuť z webovej stránky štátnej spoločnosti Slovensko IT. Informoval o tom v piatok Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Keďže aplikácia OverPass ešte nie je dostupná v aplikačnom obchode Google Play, štát ju sprístupnil k stiahnutiu na linku https://slovenskoit.sk/overpass/. Z tohto linku sa bude dať sťahovať dovtedy, kým ju Google Play nezaradí do svojho portfólia aplikácií.

„Aplikácia je určená pre prevádzkovateľov či organizátorov hromadných podujatí a uľahčí kontrolu platnosti dokumentov o imunitnom statuse zákazníka,“ spresnil ÚVZ.

Zatiaľ pre Android

Úrad zároveň v manuáli pre gastrosektor priniesol návod na použitie aplikácie OverPass. Aplikácia funguje tak, že pomocou fotoaparátu akéhokoľvek smartfónu (zatiaľ s operačným systémom Android) naskenuje QR kód COVID passu zákazníka a overí elektronický podpis a platnosť certifikátu.

Nepotrebuje k tomu ani pripojenie k internetu, pretože aplikácia využíva uložené parametre. Následne zobrazí platnosť COVID preukazu aj s detailmi o držiteľovi certifikátu napríklad o type vakcíny či o uskutočnení testu na ochorenie COVID-19.

Aplikácia je určená pre Androidy, pričom na jej stiahnutie bude treba mať operačný systém verzie 6.0 alebo novšej. Mobil tiež musí mať funkčný fotoaparát. Pre systémy iOS bude aplikácia dostupná v najbližších týždňoch.

Kontroluje iba certifikáty EÚ

ÚVZ v manuáli zdôraznil, že aplikácia slúži len na kontrolu oficiálnych digitálnych COVID certifikátov EÚ, či už z papiera alebo z mobilu zákazníka, iné potvrdenia ňou kontrolovať nemožno.

„Pokiaľ pri skenovaní vyskočila chyba (alebo QR kód nechce vôbec zoskenovať), nemusí to znamenať, že preukaz je neplatný,“ podotkol úrad s tým, že chyba môže nastať napríklad vtedy, keď sa pri skenovaní využije screenshot QR kódu. „Preto odporúčame overovať digitálny COVID preukaz skenovaním priamo z aplikácie alebo papiera,“ dodali tvorcovia manuálu.

V manuáli úrad zdôraznil, že aplikácia v sebe neukladá žiadne dáta o držiteľovi COVID passu.

V prípade technických problémov či iných otázok k aplikácii OverPass sa môžu obchodníci obrátiť buď na helpdesk spoločnosti Slovensko IT, alebo môžu zavolať na call centrum na čísle +421 2 35 803 083. Pra­covníci sú pripravení odpovedať na otázky pondelok až piatok od rána 8.00 h do 18.00 h s výnimkou stredy – vtedy až do 21.00 hod. večer.

Prečítajte si aj

Manuál pre prevádzky

Prevádzkovatelia obchodov a služieb majú po novom k dispozícii dva manuály, ktoré predstavujú a vysvetľujú protiepidemické opatrenia súvisiace s aktualizovaným COVID automatom. Vypracoval ich Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Jeden je zameraný na prevádzkovateľov v oblasti gastrosektoru, druhý zas cieli na prevádzkovateľov rôznych obchodov či služieb,“ informovala TASR hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Doplnila, že prevádzkovatelia v manuáloch nájdu odpovede na najčastejšie otázky o režimoch a kapacitných limitoch, v ktorých môžu fungovať ich podniky, služby či predajne.

„Nájdu v nich aj informácie o tom, ako zákazníka informovať o režime v prevádzke a ako sa má uskutočňovať kontrola dokladov zákazníkov,“ spresnila. V manuáloch sú aj informácie o používaní aplikácie OverPass (https://slovenskoit.sk/overpass/).

„Z tohto odkazu je aplikáciu možné si sťahovať do času, kým nebude prístupná už aj cez aplikačný obchod,“ dodala. Aplikácia je určená pre prevádzkovateľov či organizátorov hromadných podujatí a uľahčí kontrolu platnosti dokumentov o imunitnom statuse zákazníka.

Viac o očkovaní na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM