han Politika

Čaputová bude s pápežom debatovať medzi štyrmi očami: PRÍDE aj k výmene DAROV!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok 13. septembra stretne s pápežom Františkom medzi štyrmi očami v zlatom salóne Prezidentského paláca.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová bude s pápežom debatovať medzi štyrmi očami: PRÍDE aj k výmene DAROV!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová , TASR/AP

Oficiálny uvítací ceremoniál sa uskutoční na prednom nádvorí. V utorok to potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Aký bude program?

Svätého Otca privíta Čaputová ako hlava Slovenskej republiky v pondelok ráno. Strižinec priblížil, že pripravený bude klasický ceremoniál s čestnou strážou, vojenskou hudbou a zaznejú obdive hymny. Riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidentky SR Roman Roth uviedol, že Svätý Otec nevykoná prehliadku čestnej stráže, ale vojakov pozdraví z miesta. Poznamenal, že Svätý Otec prichádza na Slovensko nielen ako hlava katolíckej cirkvi a štátu, ale aj obrazne povedané „ako hlava rodiny“.

Následne sa pápež premiestni s prezidentkou do zlatého salóna, kde sa stretnú medzi štyrmi očami. Prítomný bude však aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas stretnutia hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom. Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v zelenom salóne.

„Budú tu jej dcéry, prezidentkini rodičia a jej partner,“ priblížil Strižinec.

V tejto miestnosti sa podľa Rotha uskutoční zároveň aj oficiálna výmena darov. „Tie budú reprezentovať Slovenskú republiku, ale konkretizovať ich nemôžeme pred samotným odovzdaním,“ priblížil Roth.

Ďalšie aktuálne témy

Ďalší až potom

Po tomto bode programu sa Čaputová aj s pápežom Františkom presunú na zadné nádvorie, kde sa hlava katolíckej cirkvi stretne so stovkami predstaviteľov štátu, občianskej spoločnosti, diplomatického zboru, ale aj ľuďmi z tretieho sektora. Podľa Strižinca tu prezidentka Svätého Otca privíta s príhovorom a ten vzápätí pozdraví Slovensko a jeho obyvateľov.

Roth poznamenal, že v okolí paláca budú v čase prítomnosti pápeža prijaté opatrenia a doprava bude odklonená. Uzatvorené budú aj viaceré ulice v bezprostrednej blízkosti paláca.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM