han Politika

Prezidentka Čaputová o svojej účasti na schôdzke v SIS: Nebola to chyba!

Nabudúce si to zrejme rozmyslí. Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepovažuje za chybu, že sa zúčastnila na stretnutí špičiek štátu v priestoroch Slovenskej informačnej služby (SIS).

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Čaputová o svojej účasti na schôdzke v SIS: Nebola to chyba!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Vyhlásila to v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že z jej strany nešlo o nepremyslený krok. Priznala však, že na taký veľký formát stretnutia by už v budúcnosti zrejme nešla.

„Nemohla som sa nezúčastniť, keďže som dostávala informácie od spravodajskej služby. Keď premiér Eduard Heger (OĽANO) navrhol stretnutie, prijala som ho,“ povedala Čaputová. Stretnutie podľa jej slov nebolo tajné, mrzí ju však, že unikli z neho informácie, ktoré mali utajovaný charakter. Deklaruje, že sa na schôdzi v SIS nerozoberali živé kauzy.

„Keby bol len náznak toho, tak sa zdvíham a odchádzam,“ skonštatovala.

Čo ju prekvapilo?

Pri informovaní o tomto stretnutí sa podľa Čaputovej nerozlišuje rovina faktov a interpretácií. Prezidentka je prekvapená, s akou trúfalosťou sa konštatujú rôzne závery. Ak pri vyšetrovaní závažných trestných činov dochádza či dochádzalo k ovplyvňovaniu, treba to podľa prezidentky vyšetriť. Hlava štátu pripomenula, že sa na Slovensku deje „nevídané“ ozdravovanie polície, prokuratúry či súdov.

„Musíme byť pozorní, aby nedošlo k zneužitiu moci či ovplyvňovaniu. Ak má niekto takéto informácie, príslušné orgány to musia prešetriť,“ poznamenala.

Ďalšie aktuálne témy

Správu SIS, ktorú čítali poslancom Národnej rady SR, označila za abstrakt viacerých spravodajských informácií. „Keď sú spojené s konkrétnymi faktmi, vyznievajú menej hrozivo ako abstrakt,“ vyhlásila Čaputová s tým, že „abstrakt“ nebol predmetom debaty v SIS.

Na Slovensku sa podľa prezidentky dejú „veľké veci“, keďže sú stíhaní „mocní“. Akékoľvek podozrenia však podľa nej treba vyšetriť.

Čaputová pripomenula, že sa roky hovorilo o potrebe zreformovať SIS či prebudovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. „Chýbajú subjekty na kontrolu týchto služieb. Je to zanedbaná oblasť,“ upozornila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM