Správy Politika

Prezidentka prišla s jasnou STRATÉGIOU: Na Slovensku chce vyrábať vakcíny!

Prezidentka Zuzana Čaputová využije všetky svoje medzinárodné kontakty, aby sa výroba vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku stala realitou.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka prišla s jasnou STRATÉGIOU: Na Slovensku chce vyrábať vakcíny!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

O tejto možnosti vo štvrtok diskutovala s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Vyrábať vakcíny aj na Slovensku a zvýšiť ich dostupnosť musí byť podľa nej strategický cieľ. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Slová Čaputovej

„Aktuálna situácia s ich nedostatkom a výskyt nových mutácií vírusu ukazujú, že sa musíme na budúcnosť lepšie pripraviť. Spoločný európsky nákup vakcín bol v čase ich vývoja nevyhnutný, musíme sa však rýchlo pripraviť na situáciu, keď tie isté vakcíny dokážeme so zapojením našich kapacít vyrábať aj na Slovensku,“ uviedla Čaputová na Facebooku. Slovensko má podľa jej slov potrebných expertov a expertky, ako aj výrobné zariadenia, ktoré sa za predpokladu modernizácie môžu uchádzať o licenciu na výrobu.

Prišlo aj na covid

Hlava štátu diskutovala s ministrom zdravotníctva aj o stave vakcinácie a jej manažmente. Prezidentka si myslí, že komplexný a dlhodobý projekt vakcinácie presahuje rámec ministerstva zdravotníctva a bolo by preto prospešné, aj po vzore iných krajín, uvažovať o jednom centrálnom a nadrezortnom riadiacom bode očkovacej operácie.

S Krajčím riešila tiež aktuálnu pandemickú situáciu. Covid automat môže podľa nej znamenať väčšiu predvídateľnosť rozhodnutí vlády v manažmente pandémie.

„Čo by bol nepochybne výrazný posun vpred. Či sa to podarí, však určí citlivé nastavenie výnimiek zo zákazu vychádzania, ktoré zohľadní nevyhnutnú mieru testovania a zároveň aj kapacitu štátu a samospráv pri zabezpečení testovania a kontrole dodržiavania opatrení,“ zhrnula prezidentka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vyrábať vakcíny aj na Slovensku a zvýšiť ich dostupnosť musí byť náš strategický cieľ. Aktuálna situácia s ich...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, February 4, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM