Zo Slovenska

Prezidentka: Psychika mladých ľudí trpí počas pandémie najviac

Mladí ľudia majú počas pandémie z pohľadu psychológie odlišnú situáciu ako dospelí. Nemajú dostatok životných skúseností, aby dokázali so všetkými situáciami zápasiť.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka: Psychika mladých ľudí trpí počas pandémie najviac
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude v utorok večer súčasťou online diskusie o duševnom zdraví mladých ľudí počas pandémie. Diskutovať bude so psychológom Marekom Madrom a youtuberom Matejom Slažanským, známym pod prezývkou Selassie. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Psychika trpí najviac

„Pre mladých ľudí predstavuje nový koronavírus zdravotne najnižšie riziko, ich psychika však počas pandémie trpí najviac. Výskumy zo Slovenska aj zo zahraničia sú jednoznačné – koronakríza a izolácia znamená pre veľké množstvo mladých ľudí nárast pocitov neistoty, hnevu, úzkosti či depresívnych stavov,“ skonštatovala prezidentka. Dlhodobo upozorňuje, že starostlivosť o duševné zdravie je dôležitou témou a nemala by ostávať na okraji spoločnosti.

Veľký vplyv pandémie na psychiku mladých ľudí potvrdzuje aj Madro. Mladí ľudia majú z pohľadu psychológie podľa neho odlišnú situáciu ako dospelí. „Nemajú dostatok životných skúseností, aby dokázali so všetkými situáciami zápasiť. A keď sa v nich už ocitnú, ich riešenia sa pohybujú na úrovni extrémov,“ vysvetlil. Zároveň upozornil aj na ďalšie negatívne javy, akými sú napríklad sexuálne násilie v online priestore, prípady domáceho násilia či častejšie myšlienky na samovraždu.

Živý prenos z diskusie bude možné od 19.00 hod. sledovať na sociálnych sieťach prezidentky Zuzany Čaputovej.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM