Zo Slovenska

Prezidentka vo svojom úrade ŠETRÍ všade, kde sa dá: Najnovšie vymenila autá!

Prezidentská kancelária výmenou áut za elektrické a hybridné medziročne ušetrila 48 percent emisií oxidu uhličitého.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka vo svojom úrade ŠETRÍ všade, kde sa dá: Najnovšie vymenila autá!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Energetická efektivita priniesla kancelárii sedempercentnú úsporu. Informovala o tom prezidentka SR Zuzana Čaputová pri odpočte svojich zelených krokov. Kancelária má ambíciu stať sa prvou uhlíkovo neutrálnou inštitúciou na Slovensku.

Výmena vozového parku

Vedúci Kancelárie prezidenta (KP) SR Metod Špaček priblížil opatrenia, ktoré zaviedli k zníženiu uhlíkovej stopy. Okrem výmeny vozového parku ide o úspory nákladov na prevádzku áut formou motorového lízingu či zapožičania vozidla.

Kancelária môže ďalej ušetriť prevádzkou svojich budov a ich energetickou efektivitou. V jej správe sú Grasalkovičov a Karáčoniho palác.

„Obe budovy sú kultúrne pamiatky, čo sťažuje realizáciu zlepšenia energetickej efektivity,“ poznamenal Špaček.

Na budúci rok by sa mali na strechu Karáčoniho paláca nainštalovať fotovoltaické panely. Minulý rok tam pribudla zelená strecha. „Je to prírodný izolant, absorbuje oxid uhličitý a zadržiava vodu,“ priblížila Čaputová.

Ďalšie šetrenie

Ďalej KP znížila osvetlenie Grasalkovičovho paláca, spravila revíziu energetických spotrebičov – ako napríklad chladničiek, vyradila aj malé a neefektívne tlačiarne. Opatrenia v budovách majú podľa Špačeka znížiť uhlíkovú stopu úradu o dve tretiny v horizonte niekoľkých rokov.

Časťou projektu je aj tzv. zero waste office. Deje sa to prechodom na kompletnú digitalizáciu a elektronizáciu kancelárie alebo znižovaním jednorazových plastov, elimináciou spotreby papiera a prechodom na stopercentne recyklovaný papier, ozrejmil Špaček. Spomenul aj včelie úle či hmyzí hotel v Prezidentskej záhrade. Kancelária tiež podporuje alternatívnu mobilitu svojich zamestnancov, ako sú bicykle či verejná hromadná doprava.

„Táto výzva je veľmi náročná, ale myslím si, že Kancelária prezidenta SR stojí plne za pani prezidentkou,“ povedal Špaček s tým, že naplnenie cieľov do roku 2030 je realizovateľné.

Prezidentka vysádza v rámci kompenzácie svojej uhlíkovej stopy stromy. „Je to projekt, v ktorom budeme pokračovať, pretože nie je v rámci uhlíkovej neutrality možné dosiahnuť úplnú neutralitu vzhľadom na to, že prevádzka budov, resp. cesty prezidentky alebo mobilita v rámci mesta a Slovenska si vždy budú vyžadovať vplyv na oxid uhličitý,“ skonštatoval Špaček.

Klimatická zmena

KP podľa Čaputovej pripravuje ďalšie dva projekty, ktoré majú pomôcť iným úradom stať sa uhlíkovo neutrálnymi. Projekt s názvom Prezidentská pečať by sa mal týkať inšpirácie iných verejných inštitúcií. Druhý projekt sa má týkať mladých zelených klimatických lídrov. Viac hlava štátu zatiaľ konkretizovať nechcela.

„Klimatická zmena je obrovský problém, ktorému ľudstvo čelí. Podľa mnohých vedeckých kapacít je zdrojom klimatickej krízy ľudská činnosť a práve preto sa na ňu zameriavame pri výkone našej práce,“ povedala hlava štátu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM