red . Zo zahraničia

Anonymous hackli ruské tlačiarne: Vytlačili tisíce stránok o Putinových zverstvách

Dokumenty obsahujú aj informácie o prehliadači Tor, prostredníctvom ktorého je možné obísť cenzúru na internete.

Ilustračný obrázok k článku Anonymous hackli ruské tlačiarne: Vytlačili tisíce stránok o Putinových zverstvách
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Útoky hackerského hnutia Anonymous naberajú na sile. Najnovšie sa im podarilo hacknúť desiatky až stovky tlačiarní naprieč Ruskom, z ktorých vytlačili tisíce dokumentov s informáciami o krviprelievaní na Ukrajine.

Boj s dezinformáciami

V Rusku aktuálne panuje silná cenzúra, sociálne siete Instagram a Facebook sú zablokované, médiá môžu o zverstvách na Ukrajine informovať ako o „špeciálnej vojenskej operácii“ a preberať informácie môžu len od oficiálnych ruských zdrojov.

Anonymous po začatí invázie na Ukrajinu vyhlásili Rusku kybernetickú vojnu s cieľom potláčať dezinformácie v krajine a šíriť pravdivé informácie.

Odvtedy sa im podarilo nabúrať sa do ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, zverejnili telefónne čísla a e-mailové adresy bežných obyvateľov Ruska, nabúrali sa do bezpečnostných kamier naprieč krajinou, získali dokumenty z úradu Roskomnadzor a hackli aj ruské štátne televízie. Všetko s cieľom informovať Rusov o zverstvách, ktoré pácha Putin na Ukrajine.

Putinov skorumpovaný systém

Najnovšie hackli tlačiarne Rusov po celej krajine. Vytlačili z nich tisíce dokumentov, v ktorých sa píše o tom, že ich prezident, Kremeľ a ruské médiá Rusov klamú.

V texte stojí, že Putin začal vojnu, v ktorej umierajú Rusi, aj tisíce Ukrajincov a upozorňujú na propagandu a korupciu v Rusku.

V poslednom odseku sa píše, že „zväzok papiera a atramentu je malá cena za krv nevinných“. Povzbudzujú tiež Rusov, aby bojovali za svoje „dedičstvo a česť, zvrhnite Putinov skorumpovaný systém, ktorý vám kradne z vrecka“ (preklad získaný prostredníctvom aplikácie Al Lens, pozn. red.).

Dokumenty obsahujú aj informácie o prehliadači Tor, prostredníctvom ktorého je možné obísť cenzúru na internete.

Na operácii pracuje 15 ľudí, uviedli hackeri na sociálnej sieti Twitter s tým, že sa im podarilo vytlačiť už viac ako 100-tisíc kusov dokumentov.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM