Regióny Zo zahraničia

Pri Žiline ožil voňavý zvyk: Ľudia zbierajú bylinky a nosia ich do výkupne, FOTO, VIDEO

V Československu bývala takmer päťdesiatka výkupní byliniek. Trend sa vracia. Obyvatelia chodia na zber zavčas rána, v bylilnkách sa miestni dobre vyznajú.

Ilustračný obrázok k článku Pri Žiline ožil voňavý zvyk: Ľudia zbierajú bylinky a nosia ich do výkupne, FOTO, VIDEO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vôňa liečivých byliniek víta návštevníkov obnovenej výkupne v Rajeckej Lesnej v okrese Žilina. Bylinkami z Rajeckej doliny ju pravidelne zásobujú najmä milovníci prírody, ale aj pestovatelia, ktorí sa o bylinky starajú na svojich políčkach.

Miestni bylinky poznajú

„Nosia nám materinu dúšku, repík, pamajorán, očianku a množstvo ďalších, ktoré majú nenahraditeľné miesto. Čo je dôležitejšie, žijú tu aj ľudia, ktorí rastlinky poznajú, vedia ich rozoznať aj poslepiačky a sami si z nich radi varia čaje. Veľa ľudí ich zbiera, pretože si v prírode vyčistia hlavu a hodia za hlavu bežné starosti,“ povedala manažérka výkupne Kamila Stehlíková.

Výkupný zoznam zahŕňa viac ako 70 rôznych položiek.

„V našej výkupni je cítiť každú zmenu ročného obdobia. Keď prídete v máji a v júni, cítite žihľavu, bazový kvet, lipu a listy púpavy. Vône sa potom premiešajú s pamajoránom, mätou, ľubovníkom, stavikrvom, rebríčkom, zlatobyľou, materinou dúškou, rumančekom a nechtíkom. Na jeseň plníme mechy šípkami, plodmi bazy a hlohu alebo rôznymi koreňmi a imelom. V zime zasa výkupňa rozvoniava citrónmi a pomarančmi. V apríli, máji a v júni je otvorené vždy v párne pondelky od 11.00 do 14.00 h a v júli, auguste a septembri bude výkupňa otvorená každý pondelok od 11.00 do 16.00 h,“ podotkla manažérka výkupne.

Výkupní bývalo takmer 50, tradícia sa vracia

Vysvetlila, že bylinky sa vykupujú v sušenej forme.

Najlepšie je sušiť ich na site alebo záclone na dobre vetranom mieste, aby sa sušili aj zospodu. Niekto ich vešia vo zväzkoch, ale myslím si, že na sitách je to najlepšie. Veľmi dôležitá je aj vhodná doba zberu. Nemali by sa zbierať za dažďa, rosy a vlhka.

„Optimálny je dopoludňajší zber. Keď sa ľudia prídu osobne poradiť, dozvedia sa, kedy majú zbierať vňať, kedy zbierať list, kvet. Pri manipulácii s čerstvo natrhanými rastlinami je dôležité dávať pozor, aby sa nezaparili a tým neznehodnotili,“ upozornila Stehlíková.

Z výkupne v Rajeckej Lesnej putujú bylinky do závodu Leros v českej Strážnici, kde ich dosušujú, triedia a rozhodujú o ich ďalšom využití. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Martina Mateáša obnovujú výkupne liečivých bylín na Slovensku aj v Česku.

„V bývalom Československu sme mali takmer 50 výkupní liečivých bylín. Snažíme sa túto tradíciu oživiť. Zapojiť do toho maximum miestnych ľudí, ktorí majú o bylinky záujem. Aby ich zbierali, sušili a nosili k nám,“ povedal Mateáš.

Bylinkové polia

Liečivé bylinky ďalej putujú primárne do čajov a liečivých bylinných zmesí alebo na macerovanie a ďalšie spracovanie. „Výluh z byliniek sa následne využíva aj v nealko nápojoch,“ uviedol Mateáš.

Doplnil, že v spolupráci s poľnohospodármi v Rajeckej doline spustili pilotný projekt vlastného pestovania byliniek. „Na štyroch hektároch sme vysadili harmanček, šalviu, nechtík a yzop. Týmto spôsobom sa chceme znova vrátiť k tradícii pestovania bylín a mať ho pod kontrolou od semienka až po samotný zber. Pripravujeme aj programy pre deti, pretože máme veľký záujem o to, aby sa začali učiť o bylinách a dozvedeli sa o nich čo najviac,“ podotkol Mateáš.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM