TOS Magazín Lifestyle

Priberá sa z NESKORÉHO jedenia? Zistili sme, či je to naozaj tak a KEDY si dať posledné jedlo

Má jedenie neskoro večer na svedomí priberanie a zlý spánok? Rôzne štúdie vyvodili odlišné závery. Porovnali sme ich a tu je finálny verdikt.

Ilustračný obrázok k článku Priberá sa z NESKORÉHO jedenia? Zistili sme, či je to naozaj tak a KEDY si dať posledné jedlo
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com / CC0 1.0

Väčšina článkov, s ktorými ste sa stretli doteraz, varuje pred jedením neskoro večer resp. v noci z pohľadu priberania. Vychádzajú napríklad z toho, že človek počas spánku nespáli toľko kalórií ako počas dňa.

Ale aj z toho, že človek má cirkadiánny rytmus, ktorý nastavil telo, kedy má jesť aj spať a ak to robí naopak, začne priberať. Túto teóriu potvrdila napríklad štúdia na myšiach.

Fakt alebo mýtus?

Na druhej strane, zďaleka nie všetky štúdie na ľuďoch potvrdzujú tento predpoklad a v princípe poukazujú na to, že nezáleží na čase, kedy jete, ale na tom, koľko toho zjete a čo zjete.

Dôležité z hľadiska (ne)priberania je teda to, aby celkový príjem kalórií sedel s výdajom.

V noci jeme viac a nezdravo

Prečo potom viaceré prieskumy potvrdili, že nočné jedenie sa naozaj rovná prírastku hmotnosti? Jedným z vysvetlení je, že „noční jedáci“ zjedia toho viac a prijmu tak viac kalórií.

Druhým, že si vyberajú nezdravé, kaloricky výdatné jedlá. Či už kvôli zúženým možnostiam, potrebe prijať vysokokalorické jedlá kvôli únave, alebo môže nočné pojedanie súvisieť s emóciami ako stres či smútok a vtedy hladoši siahajú na pokrmy ako čipsy či zmrzlina.

A čo dobrý spánok?

Doteraz bola reč len o priberaní, ale môže mať jedlo pred spaním vplyv aj na samotný spánok? Potreba kvalitného spánku je pritom zo zdravotného hľadiska nevyhnutná.

Aj tu sa však závery štúdií rozchádzajú. Množstvo z nich neodporúča ísť spať s plným žalúdkom. Niektoré prieskumy z tohto pohľadu nenašli rozdiely v spánku a nájdu sa dokonca aj také štúdie, podľa ktorých neskoré večere môžu byť v skutočnosti pre spánok lepšie.

Finálny verdikt

Preštudovaním viacerých odborných stanovísk a záverov rôznych štúdií, pripravili sme pre vás v redakcii nasledujúci finálny verdikt.

Z hľadiska (ne)priberania je oveľa dôležitejšie ako časová otázka to, čo jeme a koľko toho zjeme. Ak ste nestihli zdravú večeru o šiestej, bez problémov si ju v takom prípade môžete dať o deviatej. Z hľadiska kvalitného spánku počúvajte svoje telo, ako sa správa pri jednotlivých možnostiach.

Zároveň majte na mysli to, že väčšina odborníkov sa hlavne z pohľadu spánku prikláňa k možnosti dať si posledné väčšie jedlo tri hodiny pred spaním. Ak teda chodíte spať o 23. hodine, pokúste sa najesť do 20. hodiny. Okrem iného tým predídete napríklad páleniu záhy.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM