Rastislav Búgel Technológie

Prichádza KONIEC EKO sna? Nemci PRESTALI dotovať elektromobily, došli im peniaze

Nemcov zasiahla nečakaná správa. Tamojšie ministerstvo zo dňa na deň ukončilo dotačný program na podporu predaja elektromobilov.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza KONIEC EKO sna? Nemci PRESTALI dotovať elektromobily, došli im peniaze
Zdroj: TASR/AP , Unsplash.com

Nemecko ukončilo kvôli úsporám v štátnom rozpočte dotácie na kúpu elektromobilov. Tamojšia vláda o tom informovala už počas víkendu a nariadenie vstúpilo do platnosti od pondelka 18. decembra. Informoval o tom portál reuters.com.

Nečakaný koniec

Dotačná schéma mala platiť ešte aj v roku 2024. Už schválené žiadosti ešte budú vyplatené, no od pondelka už Nemecko neprijíma žiadne nové žiadosti.

Program na podporu elektromobility odštartoval už v roku 2016. Počas jeho trvania ministerstvo hospodárstva rozdelilo 10 miliárd eur.

Vláda Olafa Scholza musela utiahnuť opasky a zrušila niektoré projekty na podporu zelenej infraštruktúry.

Ako pripomenul portál novinky.cz, môže za to fakt, že ústavný súd zakázal vláde využiť 60 miliárd eur, ktoré boli prevedené do klimatického fondu.

Úplne zrušenie dotácií došlo po predošlom okresaní. Kým pôvodne mohli Nemci dostať príspevok do výšky 6-tisíc eur, od januára sa výška maximálneho príspevku znížila na 4 500 eur.

Peniaze sa minuli

Nemecká vláda sa už dohodla na podobe upraveného rozpočtu na budúci rok. Aktuálne to vyzerá tak, že krajina bude niekoľko prvých dní fungovať s rozpočtovým provizóriom. Poslanci majú totiž o rozpočte hlasovať pravdepodobne až v januári.

Ukončenie dotácií čelí kritike. Opozičná konzervatívna únia CDU/CSU hovorí, že to podľa nej povedie k ďalšiemu útlmu už aj tak stagnujúceho predaja elektrických áut. „Ministerstvo hospodárstva ale uviedlo, že financie už došli a že ekonomický plán čerpania peňazí z klimatického fondu pre nadchádzajúci rok musí byť prepracovaný,“ dodali novinky.cz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM