Veronika Hunyadiová Zo Slovenska

Prichádza UVOĽNENIE opatrení: Deti sa vracajú do škôl, von už môžeme aj v noci

Od pondelka 10. januára začnú na Slovensku platiť voľnejšie pravidlá. Viacero opatrení ale zostáva v platnosti.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza UVOĽNENIE opatrení: Deti sa vracajú do škôl, von už môžeme aj v noci
Zdroj: TASR/Roman Hanc , TASR/Milan Kapusta

Od pondelka 10. januára sa ruší večerný zákaz vychádzania a znovu sa otvárajú materské, základné a stredné školy.

Ruší sa aj obmedzenie otváracích hodín pre všetky prevádzky obchodu a služieb, ktoré bolo stanovené od 5.00 do 20.00 hod. Keďže už nebude platiť večerný zákaz vychádzania, môžu mať otvorené ako dlho chcú.

Návrat do škôl

Po predĺžených vianočných prázdninách sa v žiaci v pondelok opäť vrátia do škôl, ktoré sa budú opäť riadiť takzvaným školským semaforom. Žiaci sa zároveň budú môcť pred nástupom do školy pretestovať, na tento účel rezort školstva distribuoval viac než tri milióny testov.

Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ.

Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie môže spraviť len regionálny hygienik. Na školách budú podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) povinné rúška, a to už od prvého ročníka ZŠ.

Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v materskej škole, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov.

Kultúrne podujatia

Otvoriť sa od pondelka majú aj kultúrne podujatia v režime OP, teda pre očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová s odvolaním sa na dohodu z piatkového (7. 1.) online rokovania vlády. Kapacita má byť nastavená na 50 návštevníkov. Pravidlá však spresní vyhláška ÚVZ, na ktorú čaká aj väčšina kultúrnych inštitúcií.

Vyhlášku o organizácii hromadných podujatí, ktorá má aktualizovať podmienky otvorenia kultúrnych akcií, vydá Úrad verejného zdravotníctva po tom, ako budú v pondelok (10. 1.) známe oficiálne závery rokovania vlády SR o tejto otázke. TASR o tom v nedeľu (9. 1.) informoval komunikačný odbor ÚVZ.

Čo sa nemení?

Uvoľnenie opatrení však neruší núdzový stav, ktorý schválila slovenská vláda na 90 dní. V platnosti zostáva aj zákaz zhromažďovania nad šesť osôb, okrem členov spoločnej domácnosti. V platnosti ostávajú aj ďalšie doterajšie opatrenia.

Vstup do obchodov, prevádzok služieb či reštaurácií sa bude, tak ako doteraz, riadiť vyhláškami ÚVZ. Esenciálne obchody budú fungovať v režime základ.

Neesenciálne obchody, služby a reštaurácie (vrátane tých v obchodných centrách) budú otvorené aj naďalej v režime OP. V režime základ môžu prevádzky verejného stravovania fungovať len na výdaj jedál a nápojov zabelených na odber so sebou.

V rovnakom režime OP ako doteraz budú na základe aktuálne platných vyhlášok fungovať aj hotely (vrátane povinnosti negatívneho testu), lyžiarske strediská či bohoslužby. Naďalej ostáva v platnosti režim OTP v rýchlikoch, IC vlakoch a na diaľkových autobusových linkách.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM