Zo zahraničia

PRÍDEME o plyn? Rusi sa odvolávajú na vyššiu moc a tvrdia: Ukrajinci POŠKODILI plynovod!

K využitiu takzvanej "vyššej moci (force majeure)" sa firmy uchyľujú vtedy, ak sa dostanú do situácie, ktorú nie sú schopné ovplyvniť, a záväzky tak plniť.

Ilustračný obrázok k článku PRÍDEME o plyn? Rusi sa odvolávajú na vyššiu moc a tvrdia: Ukrajinci POŠKODILI plynovod!
Zdroj: TASR/AP

Ruský plynárenský koncern Gazprom vyhlásil takzvaný stav vyššej moci na dodávky zemného plynu do Európy, pričom vyhlásenie sa týka minimálne jedného veľkého zákazníka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na list Gazpromu zo 14. júla.

V liste sa uvádza, že Gazprom nie je pre „mimoriadne“ okolnosti, ktoré nie sú pod jeho kontrolou, schopný plniť svoje záväzky v oblasti dodávok, pričom klauzula vyššej moci sa vzťahuje retroaktívne na dodávky suroviny od 14. júna.

Vyššia moc?

Zdroj z trhu s plynom, na ktorý sa Reuters odvolal, informoval, že list poukazuje na dodávky prostredníctvom plynovodu Severný prúd 1. Gazprom sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadril.

K využitiu takzvanej „vyššej moci (force majeure)“ sa firmy uchyľujú vtedy, ak sa dostanú do situácie, ktorú nie sú schopné ovplyvniť, a záväzky tak plniť. Rozhodnutím využiť spätne klauzulu vyššej moci sa tak Gazprom chráni pred prípadnými kompenzáciami za výpadky v dodávkach, ktoré nasledovali po uvedenom termíne.

Táto situácia však s veľkou pravdepodobnosťou ešte zvýši napätie medzi Ruskom a západnými krajinami, ktoré výrazne vzrástlo už po invázii Ruska na Ukrajinu.

Ďalšie aktuálne správy

Zásah plynovodu?

V pondelok večer došlo podľa ruskej agentúry TASS k poškodeniu plynovodu v dôsledku úderu ukrajinských ozbrojených síl pri vodnej elektrárni Kachovka v ukrajinskom meste Cherson. Tento región majú v súčasnosti pod kontrolou ruské sily. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Hovorca ukrajinského štátneho plynárenského systému Naftogaz však uviedol, že neexistujú žiadne bezprostredné dôkazy o tom, že by vývoj v Chersonskom regióne ovplyvnil tranzit ruského zemného plynu do Európy.

Agentúra Bloomberg v separátnej správe uviedla, že Moskva opäť odmietla ponuku Ukrajiny na zvýšenie dodávok plynu cez jej územie do Európy. Nechala tak európskych kupcov v neistote, keďže aj budúce dodávky cez baltický plynovod Nord Stream 1 do Nemecka sú neisté.

Napätá atmosféra

Ruská spoločnosť Gazprom sa v pondelok na mesačnej aukcii rozhodla, že si na august nerezervuje ďalšiu kapacitu na prepravu plynu do Európy cez ukrajinské plynovody. To udržuje dodávky na kontinent napäté, pričom narastajú obavy, že transport komodity cez Nord Stream 1 sa po skončení údržby v závere tohto týždňa nemusí obnoviť.

Redukcia ruských dodávok plynu znepokojila trh, pričom ceny plynu v Európe sa tento rok viac ako zdvojnásobili. Minulý týždeň začalo Nemecko sťahovať plyn zo zásob, ktoré si vytváralo na zimu, zatiaľ čo Maďarsko vyhlásilo „stav energetickej núdze“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM