Správy Politika

Prieskum: Hegerovci zatiaľ NEOHÚRILI, vo voľbách by ich predbehli aj národniari z SNS

Ak by sa najbližší víkend konali parlamentné voľby do NR SR, koho by ste volili? Súčasné vládne strany by podľa nálad voličov krajinu neriadili.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum: Hegerovci zatiaľ NEOHÚRILI, vo voľbách by ich predbehli aj národniari z SNS
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v apríli, vyhrala by strana Smer-SD so ziskom 17,9 percenta hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 16,3 percenta a Progresívne Slovensko (PS) so 14,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.

Strana SaS by skončila štvrtá so ziskom 8,3 percenta hlasov. Nasledujú Sme rodina so 7,1 percenta a Republika so 6,6 percenta hlasov. So ziskom 6,4 percenta by skončilo KDH a 5,8 percenta by malo hnutie OĽANO.

Pred bránami parlamentu by ostala SNS, ktorej by dalo dôveru 4,3 percenta voličov. Za ňou nasledujú Demokrati so ziskom 4,1 percenta hlasov.

Založenie strany Demokrati je vízia dočasne povereného premiéra SR Eduarda Hegera, ktorú stvoril spoločne s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Aliancia a Maďarské fórum by mali po 2,1 percenta hlasov. Strana Za ľudí by mala 1,8 percenta hlasov. Do parlamentu by sa nedostali ani Kotlebovci-ĽSNS s 1,4 percenta hlasov, Národná koalícia (0,8 percenta) a Dobrá voľba (0,5 percenta). Po 0,2 percenta hlasov by získali Socialisti.sk a Kresťanská únia.

Smer-SD by podľa výsledkov prieskumu získal v parlamente 33 mandátov, Hlas-SD 29 a PS 26. SaS by mala 15 kresiel, Sme rodina 13 mandátov. Zhodne po 12 kresiel by mali Republika a KDH. S desiatimi poslancami by bolo v parlamente OĽANO.

Prieskum sa realizoval na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov v termíne od 4. do 11. apríla.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM