Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Maďari si vystrúhali TRAPAS: Postavili rozhľadňu za eurofondy, má sotva DVA METRE!

Účelom rozhľadne je vychutnať si z výšky pohľad na okolitú prírodu. To však nie je také ľahké, keď je stavba sotva dva metre vysoká.

Ilustračný obrázok k článku Maďari si vystrúhali TRAPAS: Postavili rozhľadňu za eurofondy, má sotva DVA METRE!
Zdroj: Facebook.com/Kunszentmiklós a kátyúk gödrök városa

Nie je rozhľadňa ako rozhľadňa. V susednom Maďarsku v národnom parku Kiskunság ich pribudlo hneď niekoľko. Fotka jednej z nich sa dostala na internet a vyvolala nemalý rozruch.

To že je rozhľadňa?

Na fotke je jednoduchá drevená stavba, na rozhľadňu by ju ale tipoval asi málokto. Je totiž až prekvapivo nízka. Podľa portálu nepszava.hu majú dve z vybudovaných rozhľadní výšku do dvoch metrov a ostatné majú podlahu štyri metre nad zemou. Pri pohľade na obrázok sa zdá, že ide o tú sotva dvojmetrovú stavbu.

Pre porovnanie sa pozrime na pár príkladov zo Slovenska. Obľúbená rozhľadňa Terchovské srdce má výšku 30 metrov, rozhľadňa Krahulský vrch v Kremnických horách 14 metrov a rozhľadňa v Bachledovej doline 15 metrov.

Zatiaľ čo väčšina ľudí sa na stavebnom fiasku smeje, nájdu sa aj kritici. Projekt bol totiž zo 75 percent financovaný európskou úniou, zvyšok zaplatili maďarskí daňoví poplatníci. A tí si asi krásne výhľady z tak malých rozhľadní neužijú. Slováci sa ale na účet svojich susedov bavia dobre. Fotku si už všimla aj satirická stránka Zomri a urobila z nej meme.

Druhý prešľap

Rozhľadňa je druhým stavebným prešľapom v Maďarsku za krátky čas. Len nedávno upútal pozornosť chodník v korunách stromov, pričom žiadne stromy navôkol neboli.

Vybudovať ho dal starosta obce Nyírmártonfalva na východe Maďarska a čerpal pritom eurofondové peniaze. Na projekt sa naskytol komický pohľad. Monštruózny, as päťdesiatmetrový most, stojí jednoducho uprostred ničoho.

Ľudí pobavilo aj to, ako sa starosta obhajoval. Pre maďarskú televíziu celú vec komentoval tým, že „projekt nevyžadoval, aby bol okolo chodníka les.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pikošky (idea Juraj)

Posted by Zomri on Thursday, April 13, 2023

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM