Aktualizované han Zo Slovenska

PRIESKUM nezaočkovaných Slovákov: Viac ako POLOVICA z nich nemá protilátky proti covidu!

Viac ako polovica ľudí neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 nie je chránená protilátkami. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sa realizovala vo viacerých lokalitách Slovenska takmer so 4 000 účastníkmi.

Ilustračný obrázok k článku PRIESKUM nezaočkovaných Slovákov: Viac ako POLOVICA z nich nemá protilátky proti covidu!
Zdroj: TASR/František Iván

Zároveň pri polovici ľudí, ktorá protilátky mala, boli iba nízkej hodnoty. V utorok o tom informovala epidemiologička Alexandra Bražinová spolu s predstaviteľmi inštitúcií, ktorí sa na štúdii podieľali.

O výskume informovali na tlačovej konferencie Ministerstva zdravotníctva. Hovorili o nej odborníci, ktorí oznámili výsledky. Dovedna sa dobrovoľného prieskumu zúčastnilo 3 789 účastníkov, ktorí neboli očkovaní.

Odborníci striktne upozorňujú, že prítomnosť protilátok neznamená, že musí byť človek chránený voči ochoreniu. Po nejakom čase totiž v organizme nastáva ich pokles. „Rizikom je aj nový variant omikron,“ varujú odborníci, ktorí odoberali vzorky ľudí vo veku od 12 rokov na prelome novembra a decembra. Išlo o ľudí v rôznych regiónov Slovenska.

„Je veľké riziko a hrozí nám znovu zaplnenie nemocníc v januári,“ tvrdia odborníci, ktorí narážali na variant omikron.

Niečo z výsledkov

„Úroveň protilátok sa pohybovala okolo 50 percent v čase, keď jednotlivé okresy prechádzali vrcholom svojej delta vlny. To znamená, že tá vlna dosiahla len asi polovičnú časť populácie, ktorá nebola zaočkovaná,“ vysvetlil matematik Richard Kollár.

Zber vzoriek uskutočnili vedci v novembri a decembri v mestách Bratislava, Košice a v okresoch Čadca, Považská Bystrica, Komárno, Kežmarok a Lučenec v populácii od 12 rokov. Účasť bola dobrovoľná. Protilátky sa vyhodnocovali z kvapiek krvi. Ľudia s hodnotou nad 1,1 majú pozitívnu prítomnosť protilátok, nad 3,5 ide o vysokú hodnotu. Zbierali sa aj údaje o prekonaní ochorenia COVID-19.

Strednú alebo vysokú hodnotu protilátok mali podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Mateja Mišíka najmä ľudia (44 percent), ktorí prekonali ochorenie COVID-19 so symptomatickým priebehom. „Je veľké množstvo ľudí, ktorí nemajú ochranu pred COVID-19 ani v podobe vakcíny, ani v podobe prekonania ochorenia,“ zhodnotil.

Pri bezpríznakových pacientoch tretina nemala žiadne protilátky.

Nie sme chránení

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Kopáček zároveň upozornil, že ani prítomnosť protilátok neznamená ochranu proti ochoreniu. „Protilátky sú len jedna časť imunity. V čase nám klesajú,“ uviedol.

Viac ako polovica Slovákov, ktorí nie sú očkovaní proti covidu nie sú chránení. „Na premorenie sa spoliehať nemôžeme,“ vyhlásili na tlačovej konferencii odborníci, ktorí vyzvali ľudí, aby sa očkovali. Podľa nich to je jediná cesta ako sa proti ochoreniu chrániť.

Prínos výskumu

Bražinová vníma individuálny prínos štúdie, keďže jednotlivci získali údaje o svojej hodnote protilátok. Zároveň na populačnej úrovni sa podarilo zmapovať prítomnosť protilátok v danej lokalite. Kopáček víta aj spojenie inštitúcií a vytvorenie logistiky celého procesu.

Štúdia sa uskutočnila v gescii Ministerstva zdravotníctva SR, vzorky zbierala Lekárska fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, diagnostikovalo ich Biomedicínske centrum SAV, dátovú analýzu mala na starosti Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK a Inštitút zdravotných analýz.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM