Správy Zo Slovenska

Prípad útoku medveďa na rumunskeho pastiera bol vraj mediálny HOAX: Ako vznikol?

Rezort životného prostredia vyhlásil medializovaný prípad útoku za hoax. Rumunský pastier opísal, čo sa vlastne na čistinke stalo.

Ilustračný obrázok k článku Prípad útoku medveďa na rumunskeho pastiera bol vraj mediálny HOAX: Ako vznikol?
Zdroj: www.pixabay.com

O útoku medveďa na človeka pri horskej obci Nevoľné informoval jej starosta obce Štefan Henžel na sociálnej sieti. Podľa krátkeho oznamu, ktorý zverejnil 22. septembra tohto roka, mala šelma zaútočiť na pastiera pri farme neďaleko obce. Toho mali zachrániť pastierske psy.

Ministerstvo: K útoku nedošlo

Informáciu, ktorú prevzala Tlačová agentúra Slovenskej republiky, viaceré slovenské i zahraničné médiá, teraz Ministerstvo životného prostredia označilo za nepravdu. Svoje stanovisko rezort argumentuje vo videu, ktoré zverejnilo na sociálnej sieti.

Pre ministerstvo sa vyjadril aj šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan: „Hneď na druhý deň sme vykonali obhliadku tohto územia, tejto lokality, kde sa ten akože útok udial. Taktiež sme vypočuli miestneho pastiera, ktorý mal byť napadnutý. Na počudovanie sme zistili, že sa nejednalo o útok, ale ani o incident, jednalo sa len o stret, teda nejakú bežnú situáciu,“ vysvetľuje.

Pastier opísal, čo zažil

Na miesto údajného útoku sa vybral aj tím priamo z ministerstva. Spolu s tlmočníkom, nakoľko pastier je z Rumunska.

Podľa toho, čo opísal pastier, medveďa stretol na čistinke, on i šelma zostali stáť a pozerali sa na seba. Medveď sa nesprával agresívne, po chvíli sa otočil a zmizol v húštine. Pastierove psy za ním ešte na istú vzdialenosť bežali, potom sa však vrátili späť.

K tomu, či mohla k nepresnej komunikácii medzi farmou a starostom prispieť jazyková bariéra, sa ministerstvo nevyjadrilo.

Starosta chcel chrániť obyvateľov

Starosta obce Nevoľné Štefan Henžel, ktorý prvú správu o útoku zverejnil, sa odvoláva na to, že informáciu v takejto podobe dostal od vedúcej farmy. Na sociálnej sieti ju publikoval v mene ochrany obyvateľov, no i hubárov, ktorí sa v tejto oblasti môžu pohybovať.

„Ja som zverejnil informáciu, ktorú som dostal, to je z mojej strany všetko. Nie je v mojej kompetencii túto situáciu riešiť, rieši ju zásahový tím,“ uviedol pre redakciu Dnes24.

Ministerstvo vo vyše päťminútovej reportáži zdôrazňuje, že podiel viny na šírení správy nesú médiá, ktoré si informáciu zverejnenú starostom neoverili. Mnohé vo videu spomenuté spravodajské médiá, vrátane nášho, v prvej chvíli len ako brief prebrali informácie od starostu ako dôveryhodného zdroja, ktorý ju publikoval na svojom oficiálnom informačnom kanáli a tlmočil prvé informácie, ktoré sám dostal. Niektoré sa téme venovali aj ďalej a články doplnili o vyjadrenia Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Foto: ilustračné

Zdroj: MŽP SR

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM