ELA Rôzne

Pripravte sa na dážď, sneženie, ale aj mrznúce zrážky: Aké bude POČASIE najbližšie dni?

Uplynulé dni priniesli do našej oblasti vlnu zrážok a ochladenia, v dôsledku čoho sa sneženie vyskytlo na niekoľkých miestach severného a východného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na dážď, sneženie, ale aj mrznúce zrážky: Aké bude POČASIE najbližšie dni?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hrozí poľadovica

Pondelok prinesie oblačné až zamračené počasie. Len na východe bude časom oblačnosti menej. Na mnohých miestach, okrem východu, treba počítať s dažďom. Od cca 500 metrov bude snežiť, píše iMeteo.sk.

Mínusové nočné teploty v kombinácii so zrážkami sa postarajú o tvorbu poľadovice. Pre väčšinu okresov západného Slovenska pred ňou platí aj výstraha 1. stupňa. Na cestách preto jazdite opatrne a hlavne, už je najvyšší čas prezuť pneumatiky.

Denné maximá do +10 °C

Kým ešte v sobotu na mnohých miestach severného a severovýchodného Slovenska prevládali celodenné mrazy, dnes už maximálne teploty na celom území vystúpia nad nulu. Konkrétne sa budú pohybovať v rozmedzí od +4 °C do +9 °C. Na severe a východe miestami okolo +2 °C.

Už zajtra, teda od utorka k nám začne prúdiť od juhu teplejší a vlhší vzduch. V praxi to bude znamenať viac zrážok a silný vietor, ktorý v nárazoch bude dosahovať aj okolo 60 km/h.

K ďalšej zmene počasia dôjde na prelome utorka a stredy. V utorok sa v rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad západnou polovicou Európy v oblasti Talianska prehĺbi samostatná tlaková níž a po jej prednej strane k nám začne od juhu prúdiť vlhší vzduch, informuje iMeteo.sk.

Dážď a dážď so snehom

Následne v stredu začne počasie ovplyvňovať vypĺňajúca sa tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať z Talianska na severovýchod. To k nám prinesie upršanejšie počasie.

S dažďom, resp. s dažďom so snehom, treba počítať na viacerých miestach, okrem východu. Na západe a čiastočne na strednom Slovensku ale budú zrážky intenzívnejšie.

„Najmä na rozhraní stredného a západného Slovenska sa očakávajú úhrny, ktoré môžu prekročiť 30 mm. V okolí hlavného mesta to bude okolo 20 mm,“ dodáva iMeteo.

Záver týždňa už potom bude patriť oblasti vyššieho tlaku vzduchu. Zrážky ustanú a vráti sa typicky jesenné počasie – s hmlami a nízkou oblačnosťou. Len na horách si užijú aj slnečné lúče.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM