ELA Správy Rôzne

Pripravte sa na návrat BÚROK: V jednom kraji budú najintenzívnejšie! Hrozia opäť ZÁPLAVY?

Záver víkendu sa ešte niesol v znamení slnečného a pokojného počasia. To sa však zmení a prídu búrky.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na návrat BÚROK: V jednom kraji budú najintenzívnejšie! Hrozia opäť ZÁPLAVY?
Zdroj: Marianna

Búrky budú nebezpečné

Nadchádzajúce dni prinesú spočiatku prevažne slnečné a príjemne teplé počasie s teplotami do +28 °C, avšak počas popoludnia sa začne tvoriť kopovitá oblačnosť.

Z nej sa postupne, najmä v horských oblastiach budú tvoriť početné prehánky a búrky. Búrky budú opäť stacionárnejšieho charakteru a môžu prinášať prívalový dážď, ktorý môže mať takú intenzitu, že môže opäť zaplaviť niekoľko oblastí, informuje iMeteo.sk.

Po pokojnom víkende sa tak pripravte na ďalšie zhoršenie počasia, ktoré prinesie na naše územie vlnu búrok.

Nad naše územie sa bude dostávať vlhší vzduch od severu, v ktorom sa na našom území budú opäť tvoriť početné prehánky a búrky, a to predovšetkým v horských oblastiach.

V ohrození najmä hory

Už v pondelok okolo poludnia začne na našom území dochádzať k výraznej tvorbe kopovitej oblačnosti, z ktorej sa popoludní sformujú prehánky a búrky.

„Pôjde o orografické búrky z tepla, ktoré sa vždy tvoria vo vlhkom vzduchu, a to predovšetkým v oblasti hôr. Takéto búrky zvyknú byť nebezpečné tým, že ide prevažne o stacionárne búrky, ktoré sa pohybujú veľmi pomaly a dokážu tak za pomerne krátku dobu priniesť lokálne až desiatky milimetrov zrážok, ktoré môžu spôsobiť zatopenia alebo prívalové povodne,“ dodáva iMeteo.

Podobná situácia nás čaká aj v utorok. V ohrození je predovšetkým jeden kraj, a to v oblasti stredného Slovenska.

Búrky a prehánky sa budú tvoriť na viacerých miestach, predovšetkým na strednom a južnom Slovensku, no najčastejší výskyt a potencionálne najnebezpečnejšie búrky sa očakávajú v Banskobystrickom kraji.

„Na začiatku týždňa tak treba byť ostražití. Na Slovensku opäť hrozia prehánky a búrky z tepla, ktoré môžu spôsobiť problémy,“ dodáva iMeteo.

V OBRAZOCH: Zatopené bystrické ulice
10
Galéria
Foto: Benjamín Kunka

Prečítajte si aj:

Zdroj: imeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM