Zo Slovenska

Pripravujú ďalší bič na fajčiarov: ODZVONIŤ by mohlo aj dymu na terasách a ihriskách

Na Slovensku plánujú aktualizovať zákon o ochrane nefajčiarov. Rozšíriť zákazy fajčenia odporučí aj Európska únia.

Ilustračný obrázok k článku Pripravujú ďalší bič na fajčiarov: ODZVONIŤ by mohlo aj dymu na terasách a ihriskách
Zdroj: TASR/František Iván

Slováci musia dodržiavať zákaz fajčenia napríklad na zastávkach MHD. V baroch naopak často nájdu oddelené priestory, ktoré sú pre nich vyhradené. Takýto ústupok nemôžu očakávať pri návšteve Česka. U našich západných susedov je fajčenie v podnikoch zakázané úplne.

Podobné rozdiely umožňuje odporúčanie Európskej únie o zákaze fajčenia vo všetkých vnútorných verejných priestoroch, ktoré je určené jej členským štátom. EÚ v otázke nefajčiarskych priestorov nemá plné kompetencie, a tak im presné pravidlá nemôže prikázať. Upozornil na to portál Euractiv.

„Keďže však nie je záväzné, Slovensku pre vyhradené fajčiarske priestory v baroch postih nehrozí. Odporúčanie by chcela Komisia na budúci rok aktualizovať a rozšíriť. Na nové priestory, ale aj na nové alternatívy," informuje portál.

Potreba aktualizácie

Aktuálne platné odporúčanie vzniklo v roku 2009 a tak je samozrejmé, že vo viacerých ohľadoch už nie je aktuálne. Vôbec nehovorí napríklad o rôznych alternatívach v podobe elektronických cigariet a zahrievaného tabaku.

„Komisia avizovala, že v novom odporúčaní by chcela obmedziť aj používanie týchto výrobkov. Tiež avizuje rozšírenie nefajčiarskych priestorov aj na exteriér, napríklad pre detské ihriská a terasy reštaurácií," píše Euractiv.

Prečítajte si tiež

Zákaz podporuje 60 percent Slovákov

Na moderné fajčiarske alternatívy sa zameral aj europarlament. Napokon podporil návrh Komisie na rozšírenie odporúčania aj na alternatívne výrobky a exteriéry.

„Európania majú v tejto otázke tiež pomerne jasno. Prieskum eurobarometra z minulého roku ukázal, že až 70 percent ľudí podporuje zákaz fajčenia elektronických cigariet a zahrievaného tabaku všade tam, kde sú zakázané aj cigarety. Na Slovensku je však podpora menšia, za takýto zákaz je 60 percent Slovákov. A susedné Česko je jediná krajina, kde prieskum ukázal menej než polovičnú podporu. Za zákaz je 46 percent Čechov, čo je však stále výrazne viac ako 33 percent Čechov, ktorí sú proti," dodáva portál.

Zatiaľ nič nemenia

Fajčenie na verejných priestranstvách na Slovensku reguluje zákon o ochrane nefajčiarov. „Tento zákon nestanovuje rozdiel medzi konvenčnými výrobkami, elektronickými cigaretami a bezdymovými tabakovými výrobkami,“ povedala pre Eeuractiv Timea Záluszká z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Podľa portálu by to malo znamenať, že fajčenie alternatív už na Slovensku je zakázané všade tam, kde sa nemôžu fajčiť ani klasické cigarety: „Problém však môže byť s povedomím o takomto zákaze, prípadne jeho vynucovaním."

ÚVZ v blízkej budúcnosti plánuje zákon o ochrane nefajčiarov aktualizovať. „Súčasne nastavené pravidlá v súvislosti s fajčením vo vyhradených priestoroch barov a prevádzok zostávajú zatiaľ v pôvodnom znení,“ dodala Záluszká.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM