Zo Slovenska

Problémovú MEDVEDICU usmrtili: Pohybovala sa v okolí materskej školy aj v záhradách

Štátni ochranári podotkli, že umiestnenie problémovej medvedice do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné.

Ilustračný obrázok k článku Problémovú MEDVEDICU usmrtili: Pohybovala sa v okolí materskej školy aj v záhradách
Zdroj: Polícia SR - BB kraj

Zásahový tím pre medveďa hnedého v sobotu v doobedňajších hodinách usmrtil problémovú medvedicu pri obci Necpaly v okrese Martin. Svojím správaním a častým pohybom v obci a jej okolí ohrozovala bezpečnosť obyvateľov. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Pohyb a správanie zvieraťa monitoroval zásahový tím od júna tohto roku. „Išlo o trojročnú medvedicu s váhou 53 kilogramov, ktorá sa opakovane pohybovala v okolí obecného úradu, materskej školy, autobusovej zastávky, ako aj v záhradách rodinných domov, kde spôsobovala škody na ovocných stromoch,“ priblížili štátni ochranári.

Medvedica nereagovala na plašenie svetlom, zvukom ani poplašnými výstrelmi. „Jej správanie bolo vyhodnotené ako nebezpečné a predstavovalo reálnu hrozbu pre miestnych obyvateľov či návštevníkov obce,“ uviedli z komunikačného odboru. Dodali, že súhlas na jej odstránenie vydala aj Správa Národného parku Veľká Fatra.

Štátni ochranári podotkli, že umiestnenie problémovej medvedice do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné. Išlo totiž o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. Zviera odstránili z populácie za spolupráce veterinárneho lekára a polície.

ilustračné foto

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM