Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Po nebezpečnom medveďovi z Turca sa zľahla zem: Zásahový tím UKONČIL fyzické pátranie

Matka zachránila synovi život, keď na šelmu vytiahla vidly. Medveď to síce schytal, no podarilo sa mu ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Po nebezpečnom medveďovi z Turca sa zľahla zem: Zásahový tím UKONČIL fyzické pátranie
Zdroj: Pixabay.com

Medvede približujúce sa k mestám a obciam sú na Slovensku už dlho mesiace horúcou témou. Tá začala rezonovať najmä po nešťastnej udalosti na Liptove, kde medveď usmrtil človeka.

Medveď sa vyparil

Posledný prípad sa stal v Turci, v obci Háj. Šelma napadla mladíka na farme, ten našťastie stret prežil, no skončil s dohryzenými rukami. Chlapca zachránila jeho matka, ktorá pohotovo schytila vidly a na medveďa útočila, až kým ho neodohnala. Zviera však aj napriek zraneniam zmizlo v lese a začal po ňom pátrať Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Ako informuje TV Markíza, tímu sa jedinca stále nepodarilo nájsť a preto ukončil fyzické pátranie. Namiesto toho jeho členovia nainštalovali senzory monitorujúce pohyb medveďa a v prípade zachytenia signálu sa na miesto vrátia. Keď medveďa nájdu, sú pripravení ho usmrtiť.

Hovoria s rodinou

Zásahový tím ešte krátko po udalosti vyzval miestnych obyvateľov, aby sa tejto lokalite v nasledujúcich dňoch vyhýbali. Zranený medveď môže byť veľmi nebezpečný.

Minister životného prostredia Milan Chrenko sa už spojil s rodinou poraneného mladého muža a vyjadril ľútosť nad celou situáciou. „Otec poškodeného ministrovi uviedol, že sedem rokov boli ignorované jeho žiadosti o náhrady škôd spôsobené medveďom na hospodárskych zvieratách,“ uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Chrenko podľa neho inicioval preverenie postupu príslušného okresného úradu v danej veci, keďže v prípade škôd spôsobených chráneným živočíchom náleží adekvátna kompenzácia.

Na pohyb jedincov medveďa hnedého v intraviláne a extraviláne upozornila v piatok i obec Háj na svojej webovej stránke. Obyvateľov vyzvala na obozretnosť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM