Aktualizované Krimi

Prokurátor podal návrh na vzatie advokáta Paru do väzby. Môžu mu pozastaviť advokáciu

Prominentný advokát Marek Para je obvinený z napomáhania zločineckej skupine.

Ilustračný obrázok k článku Prokurátor podal návrh na vzatie advokáta Paru do väzby. Môžu mu pozastaviť advokáciu
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) návrh na vzatie obvineného advokáta Mareka Paru do väzby. Potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Kolúzna väzba

Ako priblížila, prokurátor žiada pre obvineného kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala advokáta Mareka Paru v stredu (20. 4.). Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Slovenská advokátska komora (SAK) pre TASR ešte skôr uviedla, že k automatickému pozastaveniu výkonu advokácie by prišlo v situácii, ak by bol ktorýkoľvek advokát vzatý do väzby, nastúpil na výkon trestu, prípadne mu bola prvostupňovým súdom vyslovená vina za úmyselný trestný čin.

Komora môže tiež pozastaviť výkon advokácie tomu, proti komu sa začalo trestné stíhanie za trestný čin do právoplatného rozhodnutia vo veci. „K rozhodovaniu o fakultatívnom pozastavení výkonu advokácie dochádza spravidla v štádiu trestného konania po zamietnutí sťažnosti dotknutého advokáta alebo advokátky voči vzneseniu obvinenia,“ dodali z kancelárie SAK. Ku konkrétnej kauze sa nevyjadrili, keďže nemajú oprávnenie komentovať živé prípady.

Ďalší obvinený

NAKA v stredu okrem Roberta Kaliňáka a Mareka Paru zadržala aj príslušníka Slovenskej informačnej služby s iniciálami M. C. a obvinila ho z korupcie. Informuje o tom DenníkN.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry už aj naňho podal návrh na väzbu. Polícia ani prokuratúra zatiaľ k tomuto prípadu neposkytli žiadne bližšie informácie.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM