Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Propaganda sa nezaprie: V KĽDR rozdávajú "ELIXÍR LÁSKY", ktorý má pomôcť proti korone!

Severokórejský vodca údajne rozdáva obyvateľom vakcínu, ktorú tamojšie úrady vzletne nazývajú aj nesmrteľným elixírom lásky. 

Ilustračný obrázok k článku Propaganda sa nezaprie: V KĽDR rozdávajú "ELIXÍR LÁSKY", ktorý má pomôcť proti korone!
Zdroj: TASR/AP

Zatiaľ čo väčšina sveta má za sebou už niekoľko vĺn pandémie COVID-19, v Severnej Kórei sa vraj prvé prípady vírusu objavili až 12. mája tohto roka. Tamojšie úrady tvrdia, že epidémiu „horúčky“, ako ochorenie nazývajú, majú absolútne pod kontrolou.

Oficiálne kanály krajiny svet ubezpečujú, že počet nakazených klesá, čo údajne súvisí so zintenzívnením testovania i liečby. Expreti tieto informácie spochybnňujú, keďže od sveta izolovaná KĽDR má jeden z najhorších systémov zdravotnej starostlivosti na svete a pravedpodobne nemá vhodné lieky ani možnosť hromadného testovania.

Kimova vakcína

Dodávku očkovacích látok ponúkli Severnej Kórei napríklad Južná Kórea aj Spojené štáty. KĽDR však na ich ponuky nereagovala. Vakcíny, nevedno v akom počte, nakoniec prijala od Číny.

Severokórejské úrady to verejnosti oznámili spôsobom sebe vlastným. Nespomenuli vedcov ani odborníkov, ktorí za vývojom očkovacích látok stoja a všetky zásluhy pripísali vodcovi Kim Čong-unovi. Informuje o tom portál Unilad. Vakcínu prezentujú ako milodar vodcu svojmu ľudu.

Tamojšia propaganda pracuje so vzletným termínom a vakcínu označuje ako „nesmrteľný elixír lásky“. Ako presne je metafora myslená, nevedno.

Koho vlastne očkujú?

Obyvatelia KĽDR dostávajú informácie a vidia zábery naznačujúce, že vakcína je v krajine pre všetkých. O tom však zvyšok sveta polemizuje.

Anonymný zdroj pre portál Unilad prezradil, že očkovaní sú zatiaľ len vojaci. Severná Kórea nemá žiadny systém najrizikovejších skupín ani oblastí najviac zasiahnutých vírusom.

Výrazný pokles

Kórejská štátna tlačová agentúra KCNA ešte v piatok (27. 5.) informovala o niečo viac ako 100-tisíc nových prípadov bližšie nešpecifikovanej „horúčky“. V porovnaní s bilanciou zo začiatku epidémie by šlo o výrazný pokles – vtedy totiž úrady hlásili aj 390-tisíc nakazených denne.

Dramatické zníženie počtu chorých potvrdil pre AFP aj vojenský lekár vyslaný počas epidémie do Pchjongjangu. Pacientom, ktorí trpia následkami infekcie, podávajú podľa lekára najmä „lieky na bronchitídu“.

AFP vo svojej správe konštatovala, že nové satelitné snímky naznačujú, že Severná Kórea – napriek epidémii – obnovila výstavbu dlho neaktívneho jadrového reaktora. Spojené štáty aj Južná Kórea varovali, že severokórejský vodca Kim Čong-un je pripravený uskutočniť v najbližších dňoch ďalší jadrový test.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM