Správy

Protest autodopravcov trvá: Čo sa deje v Kútoch, Šahách a na Orave? Polícia je v strehu

V utorok večer sa končí štrajk na Rožňavskej ulici v Bratislave a začnú sa postupne blokovať niektoré hraničné priechody.

Ilustračný obrázok k článku Protest autodopravcov trvá: Čo sa deje v Kútoch, Šahách a na Orave? Polícia je v strehu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Protestujúci autodopravcovia sa o 18.00 hod. začali presúvať z Rožňavskej ulice v Bratislave k hraničnému priechodu Kúty. Tasr o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že kolóna sa zatiaľ presúva bez väčšieho zdržania.

„Polícia situáciu v súvislosti s autodopravcami celý deň monitoruje a aj s nimi komunikujeme. Situáciu budeme sledovať aj počas večerných hodín na hraničných priechodoch,“ uviedla Bárdyová.

Blokovanie hraníc

Polícia deklaruje, že ak dôjde k blokovaniu ciest, ako aj hraničných priechodov, bude na situáciu operatívne reagovať.

„Aby nedošlo k zbytočnému zdržaniu vodičov, prípadne aj k tvorbe kolón, budeme verejnosť informovať, aby sa vodiči mohli dotknutým úsekom vyhnúť, prípadne využiť obchádzkové trasy,“ poznamenala hovorkyňa.

Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) pre Tasr potvrdil, že v utorok večer končia štrajk na Rožňavskej ulici v Bratislave a začnú postupne blokovať niektoré hraničné priechody.

Reakcia ministerstva

Autodopravcovia začali štrajk v Bratislave v pondelok (14. 2.) čiastočnou blokádou Rožňavskej ulice.

Chcú tak poukázať na problémy, ktorým čelí sektor. Ministerstvo dopravy odsúdilo, aby si autodopravcovia blokovaním premávky robili „rukojemníkov“ zo slušných ľudí.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

AKTUALIZÁCIA 22.20:

K zablokovaniu hraníc v nočných hodinách pre riziko zníženia bezpečnosti cestnej premávky autodopravcovia nepristúpili, o blokádu sa pokúsia v stredu (16. 2.). Zároveň dopravcovia plánujú obmedziť premávku aj na hraničných priechodoch Šahy a Trstená. Pre Tasr to povedal Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).

Nechcú problémy

Zablokovanie hraníc v nočných hodinách by si podľa Skalu vyžiadalo svetelnú signalizáciu, ktorú dopravcovia nemajú. „Aby sme sa namočili do problémov, to nechceme,“ povedal Skala. Odloženie alebo zrušenie plánovanej blokády podmienil pozvánkou na rokovanie s kompetentnými.

Medzi požiadavky dopravcov patrí zníženie mýta aj cestnej dane o 30 %.

Vzhľadom na výrazný rast cien požadujú dopravcovia aj zníženie daní z motorových palív. Pozornosť si chcú vynútiť najmä obmedzovaním trás, po ktorých sa presúvajú kamióny.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR po blokácii niektorých bratislavských ulíc v pondelok (14. 2.) odsúdilo to, aby si autodopravcovia blokovaním premávky „robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom“.

Odsudzujú to

„Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov, odsudzujeme a považujeme ho za mimoriadne nešťastný,“ dodal v pondelok hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Diaľničný hraničný priechod s Českom Kúty–Brodské je najnovšie pre nákladné autá od večerných hodín neprejazdný. Upozorňuje na to polícia na sociálnej sieti.

Osobné vozidlá sú zatiaľ priebežne púšťané dopravnými policajtmi. „Vodičov smerujúcich na územie Slovenska vyzývame, aby na prejazd použili alternatívnu trasu, ak to situácia umožňuje,“ uviedla polícia. Diaľničný hraničný priechod Kúty–Brodské odporúča nevyužívať pre jeho blokáciu nákladnými autami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM