Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Protest v Bratislave graduje: Rozbité auto, lietajúce vajcia a uviaznutý autobus

Polícia zdôrazňuje, že všetko, čo sa na proteste udeje, bude na kamerových záznamoch. Niektorí účastníci tak môžu mať problém.

Ilustračný obrázok k článku Protest v Bratislave graduje: Rozbité auto, lietajúce vajcia a uviaznutý autobus
43
Galéria
Zdroj: Dopravný podnik Bratislava

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Krátko po 11.00 hod. sa demonštrujúci presunuli na cestu a zablokovali ju. Aktuálne blokujú viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia, čím spôsobujú dopravný kolaps v centre Bratislavy.

Pod dohľadom kamier

Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia žiadne vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľ bol na mieste zadržaný. Uviedol to počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru.

„Došlo tam k prípadu poškodenia motorového vozidla. Vozidlo poškodil účastník protestu úmyselne, rozbil na ňom okno. Osoba bola na mieste zadržaná,“ konkretizoval Viliam Adamec, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Ako ďalej ubezpečil Bozalka, akékoľvek priestupky budú riešené. „Zhromaždenie je monitorované kamerovými systémami. Záznamy z nich budeme analyzovať a s akýmikoľvek priestupkami, ktoré sa nevyriešia na mieste, bude ďalej naložené v rámci platnej leislatívy,“ odkázal policajný viceprezident.

„Toto zhromaždenie nebolo ohlásené. Od Kancelárie prezidentky SR sme dostali požiadavku, aby sme zabezpečili ochranu oplotenia Prezidentského paláca, čo sme aj urobili,“ spresnil Adamec. Polícia podľa neho nemala šancu zabrániť presunom protestujúcich po centre mesta. „My nedokážeme určiť, kto je účastníkom zhromaždenia, keďže je leto, je tu aj veľa turistov. Ide navyše o veľký priestor. Keď sme vyriešili jednu situáciu, dav sa začal presúvať inde. To nemá zmysel, aby sme dav naháňali po celom námestí,“ vysvetlil Adamec.

Protest si mnoho z jeho účastníkov natáča a sociálne siete tak zaplavili autentické videá. Niektoré z nich zachytávajú aj situácie, kedy protestujúci hádžu vajíčka.

Uviaznutý autobus

Protestné zhromaždenie spôsobuje od rána v hlavnom meste viacero dopravných problémov. Ako uvádza Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti, demonštrujúci zablokovali jeden z autobusov, ktorý odmietajú uvoľniť.

„Vodič linky 80 po presmerovaní na obchádzkovú trasu uviazol v podjazde na Hodžovom námestí. Demonštrujúci dav do tejto chvíle odmieta uvedené vozidlo uvoľniť tak, aby mohlo pokračovať v jazde,“ uvádza dopravný podnik a zdôrazňuje, že od demonštrácie sa dištancuje.

Magistrát reaguje

K aktuálnej situácii sa vyjadrila aj samospráva hlavného mesta. Mesto Bratislava podporuje všetky aktivity, ktoré vedú k spoločnému cieľu prežiť s čo najmenšou ujmou nástup tretej vlny pandémie nového koronavírus. Štvrtkový protest v Bratislave k takémuto cieľu podľa magistrátu nesmeruje.

„Navyše, forma protestu spôsobila rozsiahle obmedzenia dopravy, čo skomplikovalo život mnohým obyvateľom Bratislavy. Mestská polícia je plne súčinná štátnej polícii, ktorá koordinuje bezpečnostné opatrenia pri takýchto zhromaždeniach,“ uviedlo hlavné mesto.

Viac správ o protestoch

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM