Aktualizované Zo zahraničia

Prudké boje v Kyjeve: Nadránom otriasli mestom silné explózie, hlásia aj mŕtvych

Plamene mali pohltiť obytnú budovu v Kyjeve po tom, čo ju zasiahol projektil. Či došlo k zraneniam, nie je zatiaľ známe.

Ilustračný obrázok k článku Prudké boje v Kyjeve: Nadránom otriasli mestom silné explózie, hlásia aj mŕtvych
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Najmenej tri silné explózie bolo počuť v utorok ráno v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom spravodajcovia agentúry AFP s tým, že príčina výbuchov nebola bezprostredne zná­ma.

Ranné výbuchy

AFP približuje, že výbuchy sú niekedy spôsobené zbraňami protivzdušnej obrany. Novinár z tejto agentúry videl tiež v diaľke stúpať dym, avšak na miesto sa nemohol dostať pre zákaz nočného vychádzania, ktorý platí do 06.00 hod. SEČ.

Hlasné výbuchy v centre Kyjeva, ku ktorým malo dôjsť okolo 05.00 hod. miestneho času (06.00 hod. SEČ) hlásil tiež tím reportérov stanice CNN.

Stanica Sky News s odvolaním sa na lokálne zdroje uviedla, že plamene pohltili obytnú budovu v Kyjeve po tom, čo ju zasiahol projektil.

Straty na životoch

Najmenej dvaja ľudia prišli v utorok o život pri útokoch na obytné štvrte v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom tamojší záchranári, z vyjadrenia ktorých citovala agentúra AFP.

Dve mŕtve telá vytiahli v utorok záchranári spod trosiek 16-poschodovej budovy vo štvrti Sviatošyn. Na Facebooku zároveň informovali, že útok prežilo ďalších 27 ľudí.

Ďalšie výbuchy

Dodali, že terčom útoku sa v utorok ráno stala aj ďalšia obytná budova v kyjevskej štvrti Podilskyj. „Požiar vyvolaný paľbou vypukol na prvých piatich poschodiach desaťposchodovej obytnej budovy na Mostyckej ulici,“ uviedli záchranári.

Stanica BBC informovala aj o minimálne jednom ďalšom požiari deväťposchodovej obytnej budovy vo štvrti Sviatošyn, pričom neskôr uviedla, že oba požiare sa podarilo uhasiť.

Záchranári okrem toho informovali o tom, že vo štvrti Osokorky na juhovýchode Kyjeva sa stal terčom útoku súkromný dvojposchodový dom.

BBC zároveň informovala, že v utorok ráno došlo k výbuchu aj na jednej zo staníc kyjevského metra. Explózia podľa vyjadrenia vedenia podzemnej dráhy poškodila fasádu stanice Lukianivska, ktorá sa nachádza neďaleko centra metropoly. Stanicu dočasne uzatvorili.

Zákaz vychádzania

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v utorok ráno oznámil, že v ukrajinskom hlavnom meste bude zavedený 36-hodinový zákaz vychádzania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nariadenie o zákaze vychádzania bude v platnosti 36 hodín, a to od utorka večera 20.00 hod. miestneho času (19.00 hod. SEČ). Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť.

Starosta Kličko vo svojom vyhlásení označil aktuálnu situáciu v meste za „náročnú a nebezpečnú“. O zákaze vychádzania podľa neho rozhodlo „vojenské velenie“.

Prudké boje

Boje v okolí metropoly Kyjev, ktorá je takmer úplne obkľúčená ruskými silami, sa v ostatných dňoch zintenzívnili. Už niekoľko dní prebiehajú prudké boje na severozápadnom predmestí hlavného mesta.

Od začiatku ruskej ofenzívy z 24. februára utiekla z trojmiliónového Kyjeva viac než polovica jeho obyvateľov.

Prečítajte si aj

20. deň ruskej invázie na Ukrajinu
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM