Rastislav Búgel Zo Slovenska

Prvá PREDPOVEĎ počasia na tohtoročné LETO! Pripravte sa na EXTRÉMNE horúčavy

Ešte len začala jar, no meteorológovia vydali prvú predpoveď na leto. Zdá sa, že nás nečaká nič príjemné.

Ilustračný obrázok k článku Prvá PREDPOVEĎ počasia na tohtoročné LETO! Pripravte sa na EXTRÉMNE horúčavy
Zdroj: pixabay.com/

Prechod z meteorologického javu El Niño na La Niña ukazuje, že tohtoročné leto sa bude niesť v znamení extrémnych horúčav. Vyplýva to zo sezónnej predpovede, ktorú zverejnila vedecká agentúra Národný úrad pre oceán a atmosféru.

S odvolaním sa na viacero zahraničných webov o tom informoval server tn.cz.

Extrémne horúčavy

„Zatiaľ čo podmienky El Niño pokračujú s nadpriemernou povrchovou teplotou mora naprieč stredným a východným rovníkovým Tichým oceánom, celkový obsah tepla v podpovrchovom oceáne v rovníkovom Pacifiku klesol takmer na nulu,“ povedali meteorológovia zo spomínaného úradu.

Meteorológovia tvrdia, že to signalizuje bezprostredný prechod na neutrálne podmienky, a nakoniec na jeho teplejšiu verziu La Niña. Informoval server M Live. Oba javy pritom majú výrazný vplyv na globálne počasie.

Fox Weather píše, že prvý pohľad na klimatické vyhliadky na prichádzajúce leto ukazujú, že teploty budú aj naďalej výrazne nadpriemerné a je výrazne pravdepodobné, že nás čakajú extrémne vlny horúčav.

Nadpriemerné leto

„Na dlhšie časové obdobie máme k dispozícii iba sezónne výhľady počasia, ktoré vydávajú veľké európske a americké centrá a tie počítajú pre strednú Európu kladnú teplotnú odchýlku na leto,“ povedala meteorologička Dagmar Honsová.

„Z toho je možné usudzovať, že máme pred sebou ďalšie teplotne výrazne nadpriemerné leto. Rovnako ako tomu bolo aj v minulých rokoch. Vlani jednu vlnu horúčav za druhou skloňoval juh Európy. Grécko to následne odskákalo požiarmi,“ dodala. Ako príklad uvádza, že vlani prvýkrát v histórii vo Veľkej Británii namerali 40°C.

Nadpriemerné teploty majú pritom podľa Svetovej meteorologickej organizácie globálne doraziť už začiatkom jari. Ako pripomína tn.cz, El Niño síce slabne, ale stále má ovplyvňovať teploty a zrážky od marca do mája.

Zatiaľ však nie je jasné, či sa horúčav dočkáme tak skoro aj u nás, no na extrémne globálne nadpriemerné teploty už skôr upozorňovala aj britská národná meteorologická služba Met Office: „Očakávame dva po sebe idúce roky, počas ktorých sa budú lámať teplotné rekordy.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM