Politika

Prvé VYJADRENIE Smeru po volebnom víťazstve: Bude sa Fico uchádzať o post premiéra?

Predstavitelia strany Smer-SD sa postavili pred kamery. Fico prezradil, či sa bude uchádzať o pozíciu predsedu vlády.

Ilustračný obrázok k článku Prvé VYJADRENIE Smeru po volebnom víťazstve: Bude sa Fico uchádzať o post premiéra?
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Smer-SD nevidí dôvod na rokovania o zostavení vlády, kým nedostane poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Informoval o tom v nedeľu predseda strany Robert Fico s tým, že čakajú telefonát od hlavy štátu. Najbližšie dva týždne chce Fico rokovať s ostatnými stranami o programoch. Až po dohode sa podľa neho možno baviť o zostavovaní vlá­dy.

Podotkol, že ako líder víťaznej strany sa bude uchádzať o post predsedu vlády.

„Budeme sedieť na centrále Smeru-SD, budeme čakať na telefonát od prezidentky. Pokiaľ nepríde poverenie na zostavenie vlády, nevidíme dôvod, aby sme viedli rokovania,“ uviedol Fico.

Upokojenie situácie

Verejnosť poprosil o trpezlivosť. „Slovensko potrebuje upokojiť situáciu,“ doplnil a poukázal na atmosféru v spoločnosti. Aj preto si myslí, že by bolo dobré nechať stranám dva týždne na rokovania o programoch, nech sa stretnú subjekty, ktoré majú šancu zostaviť vládu a nech v pokoji rokujú o programových prioritách. Dodal, že až po dohode na vládnom programe vidí priestor na zostavovanie vlády a na diskusiu o jednotlivých personálnych nomináciách.

Plánujú zmeny

Smer-SD je pripravený na personálne zmeny v orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK). Cieľom strany však nie je robiť zmeny v základnej infraštruktúre týchto orgánov. Uviedol to predseda strany Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii. Problém vidí v politických nomináciách na rôzne pozície, napríklad vo vedení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„Nepamätám si, že by niekto zo Smeru-SD hovoril o rušení Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a ÚŠP,“ reagoval Fico na otázky o zmenách v štruktúre OČTK. Poukázal pritom na vyjadrenia Hlasu-SD, ktorý avizoval možnú reformu týchto orgánov.

„My sme pripravení na výmenu ľudí,“ dodal Fico s tým, že vo svojich funkciách v OČTK nemôžu niektorí ľudia ostať. Poukázal na rôzne obvinenia a kauzy. „Nikto ich nebude zatvárať, to je vec OČTK,“ deklaroval.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM