ELA Rôzne

Prvý školský týždeň prinesie teploty až do +29 °C. Začne sa nám BABIE leto?

Nedeľa už od ranných hodín priniesla zrážky na mnohé miesta západného Slovenska. Teploty sa dopoludnia na tomto území pohybovali len od +15 °C do +19 °C.

Ilustračný obrázok k článku Prvý školský týždeň prinesie teploty až do +29 °C. Začne sa nám BABIE leto?
Zdroj: TASR/František Iván

Na začiatku septembra hovoriť o babom lete je ešte skoro. „Len slnečné alebo teplé počasie k tomu totiž nestačia,“ píše iMeteo.sk.

V našich končinách sa babie leto objavuje približne medzi 20. septembrom až prvými októbrovými dňami. Čo je potrebné na babie leto?

Na skutočné babie leto je potrebné správne rozloženie tlakových útvarov nad Európou. Príčinou babieho leta zväčša býva rozsiahla tlaková výš. Tá na prelome septembra a októbra zotrváva nad strednou a juhovýchodnou Európou.

„Najskôr musí prísť neskoré, resp. mariánske leto. Niekoľkodňové slnečné a teplé počasie v prvej polovici septembra sa označuje ako neskoré leto, resp. mariánske leto. Ani to nás v nasledujúcich dňoch nečaká, keďže na viacerých miestach sa vyskytnú prehánky, dážď či búrky,“ vysvetľuje portál.

Rozdiel oproti babiemu letu tak spočíva jednak v období, kedy prichádza, ale aj v tom, že babie leto sa vyznačuje výraznejším nočným ochladením. Nezriedka sa vyskytujú nielen ranné mrazíky, ale aj mrazy.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM