Monika Gécziová Regióny

Psíčkari, buďte ostražití: V Bardejovskom okrese začína vakcinácia líšok

Spozornieť by mali predovšetkým psíčkari, ale aj všetci tí, ktorí radi zamieria do lesa či na lúky. Po celom území nášho okresu totiž budú umiestnené vakcinačné návnady proti besnote líšok.

Ilustračný obrázok k článku Psíčkari, buďte ostražití: V Bardejovskom okrese začína vakcinácia líšok
Zdroj: TASR

V termíne od 8. do 21. októbra sa na celom Slovensku, vrátane územia okresu Bardejov, uskutoční orálna vakcinácia voľne žijúcich líšok proti besnote. Tá bude vykonaná letecky pokladaním vakcíny z letiska Poprad. Informuje o tom MVDr. Marek Hudák, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bardejov s tým, že termín pokládky sa môže posunúť v závislosti od vývoja počasia.

Ako ďalej uviedol, vakcinačné dávky budú pokladané v rozsahu 25 dávok na jeden kilometer štvorcový, z výšky päťdesiat metrov nad terénom pri rýchlosti 150 kilometrov za hodinu. Návnada bude čiernohnedej farby, gul'atého alebo hranatého tvaru, pevnej konzistencie. Vo vnútri návnady bude uložená plastiková tobolka – blister s viacjazyčnou potlačou „Pozor — vakcina proti besnote". Obsah tobolky je načervenalej farby.

„Pre človeka je vakcinačná návnada pri bežnom zaobchádzaní neškodná. Ak sa obsah blistra zapracovaného v návnade dostane na ruky, je potrebné ruky ihned' umyt' vodou a mydlom. Ak sa obsah blistra dostane na sliznicu úst, nosa alebo očí človeka, je potrebné okamžite vyhľadat' lekárske ošetrenie,“ upozorňuje Hudák.

Ako ďalej veterinár dodal, pri manipulácii s vakcinačnou návnadou z bezpečnostného hľadiska a z dôvodu zabránenia prenosu l'udského pachu na vakcinačnú návnadu je potrebné bezpodmienečne používať ochranné rukavice. „Použité ochranné rukavice a iný materiál, ktorý bol v kontakte s vakcinačnou návnadou je potrebné zničiť spálením,“ dodal Hudák s tým, že v prípade nájdenia vakcinačnej návnady, sa jej nemáme dotýkať a v žiadnom prípade nesmie byť použitá pre domáce zvieratá.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM