han Zo Slovenska

PSÍČKARI, majte sa na pozore: Slovenskom sa šíri PARAZIT, vás miláčik môže zomrieť!

Ako dokážete zistiť, či váš pes nemá nebezpečnú chorobu? Keď to včas podchytíte, predídete najhoršiemu.

Ilustračný obrázok k článku PSÍČKARI, majte sa na pozore: Slovenskom sa šíri PARAZIT, vás miláčik môže zomrieť!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Ide o ochorenie, ktoré prenášajú červy a parazity a nazýva sa srdcová dirofilarióza. Informuje o tom český portál TN.cz.

„Jedná sa o ochorenie spôsobené červom, ktorý sa usídľuje v pľúcach či na srdci a štvornohým miláčikom spôsobuje veľké zdravotné problémy,“ píše spomínaný web.

Prenášajú ho komáre

Odborníci prezradili, že parazita prenášajú komáre. „Rozsiahla štúdia ukázala, že zatiaľ čo v roku 2011 jej autori zaznamenali iba jednotky nakazených psov, v roku 2021 sa infekcia preukázala už u takmer piatich percent testovaných zvierat,“ dodali na českom webe.

„Ak z lariev, ktoré preniesol na psa komár, dospeje väčšie množstvo červov a presunú sa do srdca, bráni ich prítomnosť pohybu srdcovej chlopne,“ prezradila pre noviny.sk autorka štúdie Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Aké sú príznaky?

Ak zbadáte na svojich miláčikoch niektoré z týchto príznakov, radšej navštívte veterinára. „Nakazené psy môžu pôsobiť unavene a apaticky. Môžu mať zhoršené dýchanie a po fyzickej námahe sa u nich môže vyskytnúť aj chronický kašeľ,“ uviedli na obidvoch internetových stránkach. Pozor, keď chorobu nebudete liečiť, pre zviera to môže dopadnúť najhoršie ako sa dá. Čiže smrťou.

„Srdcová dirofilarióza sa obvykle začne prejavovať až po pol roku. Predísť sa jej dá preventívnymi liekmi, ktoré dokážu larvy zahubiť,“ doplnili.

„Doteraz sme sa s týmto parazitárnym ochorením stretávali v rámci Európy skôr v južných štátoch,“ poznamenala Miterpáková.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM