Zo zahraničia

Putin na večné časy? USA a EÚ sú znepokojené zmenami v ruskej ústave

Ústavné zmeny okrem iného umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036.

Ilustračný obrázok k článku Putin na večné časy? USA a EÚ sú znepokojené zmenami v ruskej ústave
Zdroj: TASR

USA vyjadrili znepokojenie nad hlasovaním o zmenách v ústave Ruskej federácie. Poukázali pritom na správy o nátlaku vyvíjanom na voličov a pripomenuli, že ruský prezident Vladimir Putin by vďaka schváleným zmenám mohol zotrvať pri moci až do roku 2036. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Do konca života?

„Sme znepokojení správami o snahách ruskej vlády manipulovať výsledok nedávneho hlasovania o ústavných zmenách,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Morgan Ortagusová.

Ako príklad uviedla správy o nútení voličov, aby využili svoje volebné právo, o nátlaku na odporcov ústavných zmien i o obmedzení počtu nezávislých pozorovateľov na hlasovaní.

Spojené štáty podľa hovorkyne osobitne znepokojuje ustanovenie, ktoré by prezidentovi Putinovi potenciálne umožnilo zostať pri moci až do roku 2036, čiže do veku 84 rokov.

Hovorkyňa spresnila, že Spojené štáty sú zásadne proti ústavným zmenám a doplneniam, ktoré kdekoľvek na svete uprednostňujú etablované subjekty alebo predlžujú ich funkčné obdobia, a to najmä v kontextoch, keď „chýbajú potrebné podmienky pre slobodné a spravodlivé demokratické procesy“.

Sme zraniteľní

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok po ukončení celoštátneho hlasovania o zmenách a doplneniach ústavy poďakoval občanom za podporu a dôveru.

Vo svojom príhovore na jednom z pracovných stretnutí Putin pripomenul, že opakovane hovoril o potrebe zmien v ústave, a to aj v oblasti zlepšenia politického systému, upevnenia sociálnych záruk, posilnenia suverenity a integrity štátu, duchovných a morálnych hodnôt.

Podotkol, že od rozpadu ZSSR uplynulo len málo času a „moderné Rusko je, samozrejme, stále vo fáze formovania“. Dodal, že „stále sme veľmi zraniteľní mnohými spôsobmi“. Zdôraznil, že „potrebujeme vnútornú stabilitu a čas, aby sme posilnili krajinu a všetky jej inštitúcie“.

Kritika EÚ

Námestník ministra zahraničných vecí Steve Biegun v predvečer hlasovania v Rusku vyslovil názor, že všetko nasvedčuje tomu, že Putin spolu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom majú v úmysle zotrvať v najvyššom úrade doživotne.

K hlasovaniu v Rusku sa vo štvrtok kriticky vyjadrila aj Európska komisia (EK): vyzvala Rusko, aby preskúmalo správy o nezrovnalostiach, ku ktorým došlo počas celoštátneho hlasovania o zmenách v ruskej ústave, ktoré umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036.

Pre TASR to potvrdil Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, ktorý v mene EK vyjadril ľútosť, že „v období pred celoštátnym hlasovaním nebolo možné viesť kampane za aj proti, a tak bol voličom odmietnutý prístup k vyváženým informáciám.“

Na rozdiel od negatívnej reakcie Washingtonu a Bruselu indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok v telefonickom rozhovore Putinovi zagratuloval k výsledku celoštátneho hlasovania o zmenách v ústave, ako aj k nedávnym úspešným oslavám 75. výročia víťazstva nad fašizmom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM