Správy Zo zahraničia

Putin sa na pohreb Gorbačova NECHYSTÁ: Kremeľ vysvetľuje dôvody

Rozlúčka s posledným sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom je naplánovaná na sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Putin sa na pohreb Gorbačova NECHYSTÁ: Kremeľ vysvetľuje dôvody
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na sobotňajšom pohrebe posledného sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova, ktorý zomrel v utorok v Moskve vo veku 91 rokov. Vo štvrtok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra AFP.

Nestihne to

„Rozlúčková ceremónia a pohreb sa uskutočnia 3. septembra, avšak pracovný harmonogram prezidenta (Putina) mu nanešťastie neumožní (zúčastniť sa),“ povedal Peskov novinárom. Dodal, že šéf Kremľa si napriek tomu Gorbačovovu pamiatku už uctil v nemocnici, kde tento bývalý sovietsky prezident zomrel a jeho telo sa tam nachádza až do konania pohrebu.

Posledná rozlúčka s Gorbačovovom bude v Stĺpovej sále Domu odborov v Moskve, kde bol po smrti v roku 1953 vystavený aj sovietsky diktátor Josif Stalin. Na otázku reportérov, či bude mať Gorbačov štátny pohreb, Peskov odvetil, že posledná rozlúčka bude niesť „prvky“ štátneho pohrebu, vrátane napríklad čestnej stráže či ďalších oficiálnych znakov.

Skrytá kritika

Putin predtým zaslal Gorbačovovým príbuzným sústrastný telegram a Kremeľ vyzdvihol zosnulého politika ako výnimočného svetového lídra. Pomohol ukončiť studenú vojnu, ale veľmi sa mýlil, pokiaľ ide o vyhliadky na zblíženie sa s „krvilačným“ Západom, uviedol úrad ruského prezidenta.

Putin rozpad Sovietskeho zväzu považuje za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia. Vo svojom vyhlásení sa vyhol priamej kritike Gorbačova a označil ho za štátnika s obrovským vplyvom na chod svetových dejín.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM