Aktualizované Zo Slovenska

Ľudia pre vojnu opúšťajú domovy, hľadajú bezpečie: POMÔCŤ Ukrajine môžete aj vy!

Peniaze z humanitárneho fondu budú použité na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí pre vojnu opúšťajú svoje domovy, a na ochranu ohrozených jednotlivcov a rodín.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia pre vojnu opúšťajú domovy, hľadajú bezpečie: POMÔCŤ Ukrajine môžete aj vy!
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Slováci sa môžu prostredníctvom organizácie Človek v ohrození zapojiť do finančnej pomoci ľuďom na Ukrajine. Z humanitárneho fondu už organizácia vyčlenila 20-tisíc eur, informovala manažérka komunikácie a PR organizácie Lenka Kačmárová.

Pomoc obetiam vojny

Ako ďalej uviedla, peniaze z humanitárneho fondu budú použité na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí pre vojnu opúšťajú svoje domovy, a na ochranu ohrozených jednotlivcov a rodín. „Vojna v našom bezprostrednom okolí je to najhoršie, čo sa mohlo stať. Konflikt prinesie množstvo obetí a mnoho ľudí bude nútených hľadať bezpečie inde. Je našou povinnosťou im pomôcť,“ uviedol koordinátor humanitárnej pomoci v organizácii Marián Cehelník.

Dodal, že organizácia je pripravená poskytovať humanitárnu pomoc tam, kde to bude potrebné, či už na Ukrajine, kde pôsobí od roku 2006, alebo na Slovensku, ak by sa stalo útočiskom pre ľudí na úteku pred vojnou.

Pomôcť môžete aj prostredníctvom týchto organizácií:

#KtoPomozeUkrajine

Viac ako 30 slovenských mimovládnych a občianskych organizácií iniciovalo spoločne výzvu #KtoPomozeUkrajine. Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine po ruskej vojenskej invázii, v prípade potreby aj tým obyvateľom Ukrajiny, ktorí budú hľadať bezpečie na území Slovenska.

Organizácie zároveň vyjadrili solidaritu ukrajinskému ľudu a pripomínajú, že stoja za Ukrajinou ako suverénnym štátom.

„Ukrajinci žijúci na Slovensku sa zaujímajú o možnosti príchodu na Slovensko a mnohí ľudia na Ukrajine sa pripravujú na odchod z krajiny. S Ukrajinou zdieľame hodnoty postavené na princípoch mieru, ľudských práv, dodržiavania medzinárodného práva a teritoriálnej suverenity a nezávislosti Ukrajiny,“ podotýka Zuzana Suchová z neinvestičného fondu Donio.

Na čo pôjdu vaše peniaze?

Vyzbierané financie pomôžu zabezpečiť napríklad potravinové balíčky s múkou, olejom, soľou a cukrom alebo hygienické balíčky s plienkami či mydlom, alebo lieky a iné zdravotnícke potreby. Zabezpečí sa tiež pitná voda i drevo na kúrenie. „S pomocou odborníkov pomôžeme deťom pomocou hry na chvíľu zabudnúť na hrôzy vojny a lepšie sa vyrovnať s traumami,“ podotýkajú organizácie.

V prípade potreby pôjdu financie aj na podporu ľudí, ktorí zo strachu o svoj život opustia Ukrajinu a prídu na Slovensko. Organizácie, ktoré sa venujú podpore inkluzívnej spoločnosti, budú môcť poskytnúť odborné kapacity pri riešení akútnych potrieb ľudí z Ukrajiny a podporiť ich začlenenie sa do spoločnosti.

Pomôžu im zabezpečiť základné životné potreby, právnu a psychologickú pomoc, sprostredkujú sieť kontaktov a budú im asistovať pri integrácii na pracovný trh či do vzdelávania.

Prečítajte si aj

Invázia Ruska na Ukrajinu začala 24. februára 2022
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM