Magazín Cestovanie

Radi sa potápate? Na dovolenke si môžete pozrieť vrak sesterskej lode Titanicu

Legendárny Titanic mal aj sesterské lode Olympic a Britannic. Práve poslednú menovanú si už môžu pozrieť aj nadšenci potápania.

Ilustračný obrázok k článku Radi sa potápate? Na dovolenke si môžete pozrieť vrak sesterskej lode Titanicu
Zdroj: YouTube.com/Karl Haegens

Rekreační potápači môžu odteraz navštíviť vrak lode Britannic — sesterského plavidla legendárneho Titanicu — v Egejskom mori. Oznámila to v piatok grécka vláda, informuje agentúra DPA.

Bez byrokracie

Ministerstvo kultúry prisľúbilo, že povolenia na potápanie k Britannicu a ďalším desiatim vrakom lodí na dne Egejského mora sa budú s okamžitou platnosťou vydávať elektronicky a bez byrokratických prekážok. Záujemcovia však budú môcť vraky iba pozorovať a fotografovať alebo filmovať. Z vrakov sa nesmie nič odnášať.

V Grécku je potápanie za účelom prehliadky vrakov prísne kontrolované z obavy pred krádežami. Povolenie sa zvyčajne udeľovalo až po niekoľkomesačnom preverovaní ministerstvom kultúry.

Nepovolené potápanie sa naďalej trestá vysokými pokutami a väzením.

Prečítajte si tiež

Skaza Britannicu

Britannic britskej spoločnosti White Star Line bol jednou z najväčších lodí, ktoré sa potopili počas prvej svetovej vojny. Dňa 21. novembra 1916 malo plavidlo, ktoré bolo prestavané na plávajúcu nemocnicu, vyzdvihnúť zranených britských vojakov z námornej základne Mudros na ostrove Limnos.

Loď sa však po náraze na námornú mínu potopila. Väčšine z jej 1100-člennej posádky sa podarilo včas uniknúť do záchranných člnov a dostať sa na neďaleký ostrov Kea, ale 30 ľudí zahynulo, keď jedna z lodných skrutiek poškodila záchranný čln.

Vrak Britannicu v polovici 70. rokov objavil a ako prvý nafilmoval francúzsky morský bádateľ Jacques-Yves Cousteau.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM