Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Aneuryzma môže mať fatálne následky, na jej vznik vplýva aj fajčenie

Aneuryzma je vydutina, ktorá sa vytvorí na tepne. Na správne fungovanie potrebujú tepny elastín a kolagén.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Aneuryzma môže mať fatálne následky, na jej vznik vplýva aj fajčenie
Zdroj: TASR

Smrť zapríčinená prasknutím aneuryzmy brušnej aorty prichádza náhle a nečakane. Na ochorenie vplýva viac faktorov, niektoré sú vrodené, iné získané. Najrizikovejším z nich je fajčenie. V prípade vrodených predispozícii sa ochorenie môže objaviť u detí alebo súrodencov pacienta, ktorý zomrel na náhle prasknutie aneuryzmy brušnej aorty. Ochorenie postihuje najmä mužov vo veku 60 rokov.

Čo je to aneuryzma?

Aneuryzma je vydutina, ktorá sa vytvorí na tepne. Na to, aby tepny správne fungovali potrebujú elastín, ktorý podporuje elasticitu a kolagén, ktorý podporuje pevnosť. Práve fajčenie pomer medzi dvomi látkami dezorganizuje. Najmä brušná aorta je kvôli zvýšenému množstvu kolagénu menej pružná ako napríklad hrudná, preto sa vydutiny tvoria častejšie v bruchu. Aorta má v priemere dva centimetre, ak je na nej vydutina, aneuryzma sa zväčšuje.

Prasknutie vydutiny

"Zvýšenú pozornosť je potrebné venovať pacientom, u ktorých hrozí, že vydutina praskne, a to vzhľadom na rýchlosť jej rastu a maximálnu veľkosť. Ak je nevyhnutý zákrok, v lokálnej anestéze zavedieme pacientovi takzvanú výstuž, ktorá ochráni postihnuté miesto pred ďalším tlakom na stenu tepny, vyradí aneuryzmu z obehu a tak predíde jej prasknutiu,“ vysvetlil Petr Vařejka z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

Pravidelné kontroly

S aneuryzmou do päť centimetrov chodí pacient na pravidelné kontroly, neskôr jej prasknutie a je nevyhnutný zásah lekára. Ten môže pristúpiť k chirurgickému odstráneniu aneuryzmy, alebo menej invazívnemu riešeniu v lokálnej anestéze.

Aj v prípade aneuryzmy brušnej aorty platí, že je dôležitá prevencia. Ľudia, ktorí sa nachádzajú v rizikovej skupine, teda majú príbuzného s podobným ochorením, sú fajčiari alebo v minulosti boli, by mali podstúpiť preventívne vyšetrenie ultrazvukom. Skoré odhalenie aneuryzmy môže dopomôcť k efektívnejšej cielenej liečbe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM