Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Baktériu salmonelly môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút

Množeniu mikroorganizmov prospievajú najmä horúčavy. Hygienička radí ako predísť riziku nakazenia.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Baktériu salmonelly môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút
Zdroj: Dnes24.sk

Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, slepačími vajcami a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj nedostatočne umytou zeleninou a ovocím. "Baktériu salmonelly môže zničiť teplota 75 stupňov počas desiatich minút,“ povedala Milada Syčová, vedúca oddelenia Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade.

Množenie mikroorganizmov

Najvhodnejšia teplota pre množenie patogénnych mikroorganizmov, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je 37 stupňov Celzia. Rozhodujúcim ukazovateľom bezpečnosti potravín je teplota ich skladovania. „Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Pre to, aby sa zabránilo rozmnoženiu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by mala za následok vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch, ako sú salámy či klobásky, sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky. Ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu,“ vysvetlila Syčová. Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú kontamináciu potravín hmyzom alebo hlodavcami.

Pozor aj na ovocie a zeleninu

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu. "Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť,“ dodala.

Výskyt salmonelózy prináša najmä horúce počasie. Na Slovensku počas mesiacov apríl a máj ochorelo viac ako 270 ľudí.

Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Ako predísť nákaze?

Človek môže predísť riziku nakazenia, keď nebude konzumovať potraviny neznámeho pôvodu, nedostatočne umytú zeleninu a ovocie, nedostatočne tepelne spracované jedlá alebo potraviny po dátume spotreby. Pri spracúvaní potravín je dôležité dodržiavanie čistoty a dôkladné umývanie rúk. Baktéria salmonelly sa môže presúvať zo surového jedla, ktoré príde do kontaktu s uvareným. Jedlo a kaziace sa potraviny by mali byť v lete prenášané len v taškách s chladiacimi vložkami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM