Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Podľa odborníka by tehotné ženy mali rozhodne používať bezpečnostné pásy

Upozorňuje, že pás chráni len vtedy, ak je zapnutý v predpísanej polohe. Nesprávne zapnutý pás pri autonehode môže viesť k poraneniu maternice i plodu.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Podľa odborníka by tehotné ženy mali rozhodne používať bezpečnostné pásy
Zdroj: TASR

Aj tehotné ženy by mali pri jazde autom byť pripútané. Panuje totiž názor, že použitie bezpečnostného pásu by im mohlo uškodiť.

„Rozhodne nie je pravda, že tehotné ženy by mali jazdiť nepripútané. Aj tu však platí fakt, že pás chráni len vtedy, ak je zapnutý v predpísanej polohe. Správne použitie trojbodového bezpečnostného pásu pomáha pri prudkom brzdení a autonehode minimalizovať riziko tzv. seat belt syndrómu, pri ktorom dochádza k zvýšenému tlaku na brucho ženy a možnému poraneniu maternice i plodu,“ radí vedúci výskumného tímu automobilky, Jiří Haman.

Nastavenie pásu

Podľa neho ramenný popruh, ktorý by nikdy nemal skĺznuť z ramena, smeruje medzi prsiami nad vrcholom brucha tehotnej. Pripnutie bezpečnostného pásu musí byť pohodlné, teda ani tesné, ani príliš voľné. Spodná časť pásu musí viesť vždy pod bruchom tehotnej ženy, nikdy nie cezeň.

Pomôcka pre tehotné

„Ku spoľahlivej fixácii spodnej časti pásu pod bruchom slúži efektívna pomôcka BeSafe Pregnant. Tá jednoduchým spôsobom účinne zabezpečí, aby sa automobilový pás v prípade dopravnej kolízie posunul nahor do oblasti brucha. Výrobca ponúka dva varianty inštalácie – buď pomocou popruhu okolo sedadla, alebo vhodnejšiu pomocou systému ISOfix, ktorý je dnes bežnou súčasťou predných i zadných sedačiek v moderných vozidlách,“ zdôrazňuje Haman.

V oboch prípadoch sa pomôcka položí na sedadlo vodiča alebo spolujazdca (vpredu i vzadu) a prichytí sa jedným z uvedených spôsobov. Následne sa žena posadí, pripúta a nakoniec pripne spodný diel automobilového pásu do úchytu na pomôcke. Odporúča sa používať túto pomôcku od chvíle, keď žena zistí, že je v inom stave, v každom prípade od druhého mesiaca tehotenstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM