Lucia Lauková Správy

RADÍME: Pred koncom roka treba mať na pamäti aj úhradu dôležitých platieb

Počas vianočných sviatkov sa upravia aj otváracie hodiny pobočiek bánk. Odborníci odporúčajú zaplatiť dôležité platby vopred.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pred koncom roka treba mať na pamäti aj úhradu dôležitých platieb
Zdroj: Dnes24.sk

Platenie faktúr či dôležité prevody peňazí by si klienti nemali nechávať v závere tohto roka na poslednú chvíľu. Inak platby nemusia byť zúčtované v bankách včas. Posledný deň tohto roka totiž vychádza na nedeľu, ľudia tak majú na posledné úhrady o niečo menej času.

Rady bánk

Banky odporúčajú, aby klienti zrealizovali dôležité platby vopred. „Napríklad na to, aby klient získal štátnu prémiu k stavebnému sporeniu či daňovú úľavu pri dôchodkovom sporení, je potrebné poslať peniaze tak, aby na účet príslušnej inštitúcie boli pripísané ešte v tomto roku,“ upozornila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Možností je viacero

Klienti majú viacero možností, ako zadať platby. Môžu na to využiť pobočky bánk, internetbanking, alebo aj mobilné aplikácie. Elektronické prevody sú na konci roka tiež časovo ohraničené. „Platba cez internetbanking alebo mobilbanking v rámci VÚB prejde do konca roka, ak ju klient odošle do 29. decembra do 20. hodiny. Do inej banky či krajiny EÚ treba platby v eurách odoslať v ten istý deň už do 8.30 h,“ priblížila PR manažérka VÚB banky Alena Walterová.

Prevody do inej banky

Transakcie v rámci jednej a tej istej banky sa zrealizujú štandardne v rámci jedného dňa. Pri prevode do inej banky však musia klienti počítať s dňom navyše. „Mnohí si držia v pamäti faktúry či účty so splatnosťou do konca roka. Ak klient potrebuje poslať peniaze na iný účet do konca roka tak, aby boli peniaze na účet aj pripísané, mal by zadať SEPA platbu najneskôr do štvrtka 28. decembra do 15. hodiny v pobočke alebo do 21. hodiny elektronicky,“ priblížila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Urgentný prevod

Ak predsa len ľudia nestihnú poslať peniaze včas, môžu využiť aj urgentný prevod. Ten však vo väčšine bánk nie je zadarmo. „Urgentné a zrýchlené platby sú spoplatnené nad rámec balíka služieb,“ dodala Jamborová.

Otváracie hodiny počas sviatkov

Počas vianočných sviatkov sa upravia aj otváracie hodiny pobočiek bánk. Od 24. decembra do 26. decembra budú mať banky všetky svoje pobočky zatvorené. Banky otvoria pobočky až od 27. decembra a do 30. decembra budú k dispozícii podľa štandardných otváracích hodín.

Na Silvestra budú pobočky otvorené len dopoludnia do 12. hodiny ale iba v niektorých nákupných centrách. Na Nový rok 1. januára 2018 budú všetky pobočky zatvorené. Rovnako tak na sviatok Troch kráľov, teda v sobotu 6. januára 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM