Rôzne Technológie

RADÍME: Riziká nákupov cez internet, dodržiavať treba zásady bezpečnosti

Každý, kto sa rozhodne nakupovať prostredníctvom internetu, by mal nakupovať vždy výhradne z počítača, ktorý je zabezpečený proti zneužitiu dôverných údajov.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Riziká nákupov cez internet, dodržiavať treba zásady bezpečnosti
Zdroj: Bigstock

Medzi bezpečnostný základ patrí počítač s aktualizovaným operačným systémom, internetový prehliadač a antivírusový program, ktorý je pravidelne obnovovaný.

„Len aktualizovaný softvér chráni počítač a v tomto prípade aj vaše peniaze pred najnovšími počítačovými hrozbami. Preto sa do internetbankingu nikdy neprihlasujte na zariadení, u ktorého nemáte dostatočnú mieru istoty, že je zabezpečené proti zneužitiu dôverných údajov, napríklad v internetových kaviarňach a ani prostredníctvom neoverených wifi sietí. Ak sa už nákupu cez verejnú wifi sieť nevyhnete, používajte vždy len vám známe, chránené, zabezpečené a dôveryhodné pripojenie. Takéto pripojenie má pri názve wifi siete znázornený symbol visacieho zámku,“ radí Sylvia Ďatelinková, právnička kancelárie bankového ombudsmana.

Podľa nej je dôležitou zásadou pri nakupovaní prostredníctvom internetu ubezpečiť sa, že internetový obchodník používa na odosielanie údajov šifrovanú komunikáciu.

Toto sa dá veľmi jednoducho overiť v internetovom prehliadači počítača, kde šifrovaná adresa začína v tvare https:// a nešifrovaná adresa začína v tvare http://.

„Nákupom cez nezabezpečeného internetového obchodníka sa radšej vyvarujte, pretože prípadný počítačový vírus môže odchytiť bezpečnostné prvky do internetbankingu, čím môže útočník prezerať vaše dáta, ako zostatky na účte, platobné transakcie a podobne, ako aj všetky vaše údaje, ktoré si s internetovým obchodníkom pri nákupe vymieňate, a to vrátane citlivých údajov k platobnej karte,“ zdôrazňuje Ďatelinková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM