Rôzne Technológie

Útoky hekerov budú narastať aj v tomto roku: Na pozore sa musia mať najmä firmy

V uplynulom roku sa stupňovali hekerské útoky, pri ktorých sa jasne ukázalo, že útočníci sa stále viac zaujímajú o korporátnu sféru.

Ilustračný obrázok k článku Útoky hekerov budú narastať aj v tomto roku: Na pozore sa musia mať najmä firmy
Zdroj: TASR

Útoky hekerov na dodávateľské reťazce sa stávajú čoraz obľúbenejšou metódou, ako zasiahnuť biznis sféru. Hrozba, ktorá sa vynorila v roku 2017 a zasiahla celý svet, najmä v podobe útokov Ex Petr a Shadow Pad, bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj v tomto roku. Zhodujú sa na tom experti spoločnosti Kaspersky Lab.

Podľa nich svet stále populárnejších IoT zariadení sa stáva čoraz atraktívnejším aj pre kyberzločincov. Rok po tom, čo svet prekvapila sila útokov botnetu Mirai, sa v úvode roka 2017 prihlásil o slovo Hajime botnet. Ten dokázal odstaviť 300 000 pripojených zariadení. Išlo pritom len o jednu z mnohých kampaní zacielených na IoT zariadenia a systémy.

Vlani došlo tiež k mnohým masívnym únikom dát, ktoré obsahovali milióny záznamov s citlivými údajmi, vrátane Avanti Markets, Election Systems & Software, Dow Jones, America’s Job Link Alliance a Equifax. V októbri sa udial hekerský útok na spoločnosť Uber, pričom informácie zverejnené v novembri 2017 hovoria o úniku dát viac ako 57 miliónov zákazníkov a šoférov využívajúcich túto službu.

Rok 2017 prial aj rozvoju malvéru zameraného na mobilné zariadenia.

Aplikácie obsahujúce škodlivé trojany mali desaťtisíce sťahovaní. Obete tak boli následne atakované agresívnymi reklamami a zaplavené SMS správami a odkazmi požadujúcimi výkupné. Kyberzločinci aj v tejto oblasti zdokonaľujú svoje techniky a triky s cieľom zahladiť po sebe všetky stopy a znemožniť detekciu. Rovnako ako v roku 2016 aj vlani boli mnohé z týchto aplikácií dostupné v rámci overených zdrojov ako napr. Google Play Store. K trojanom prevládajúcim v roku 2017 patrili najmä Ztorg, Svpeng, Dvmap, Asacub a Faketoken.

Podľa expertov rok 2017 jasne ukázal, že kyberzločinci sa začínajú zaujímať najmä o korporátne ciele. Tento trend prevládal počas celého roka a zdá sa, že v nadchádzajúcom období bude len naberať na intenzite. Motivácia je jasná, firmy patria k najzraniteľnejším cieľom a je možné od nich požadovať oveľa vyššie sumy vo forme výkupného ako od jednotlivcov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM