Svet Zo zahraničia

Radšej "ležať v kanáli", ako žiadať o odklad brexitu: Popularita B. Johnsona sa rapídne prepadla!

Na základe prieskumu, ktorý si nechali vypracovať noviny The Sun, vyplýva, že popularita súčasného premiéra Veľkej Británie sa za posledné obdobie výrazne znížila.

Ilustračný obrázok k článku Radšej "ležať v kanáli", ako žiadať o odklad brexitu: Popularita B. Johnsona sa rapídne prepadla!
Zdroj: TASR

Vláda premiéra Johnsona dostala v uplynulom týždni v priebehu 48 hodín doslova na frak a utrpela v parlamente štyri porážky. Poslanci sa spojili naprieč stranami, aby zablokovali, že 31. októbra dôjde k brexitu bez dohody. Navyše tiež odmietli predčasné voľby.

Tvrdohlavý Boris

Na základe prieskumu, ktorý si nechali vypracovať noviny The Sun, vyplýva, že popularita súčasného premiéra Veľkej Británie sa za posledné obdobie výrazne znížila.

Premiérov osobný rating tak doslova skolaboval a podpora Konzervatívcov oproti Labouristom klesla o štyri percentuálne body. Dve tretiny voličov konzervatívnej strany sa domnievajú, že Boris Johnson by mal vytvoriť predvolebný pakt s Nigelom Farageom, lídrom Strany brexitu (angl. Brexit Party), informuje o náladách v krajine The Sun.

Premiér naďalej tvrdí, že radšej bude „ležať v kanáli“, ako by požiadal EU o odklad brexitu.

Momentálne väčšina poslancov parlamentu tvrdí, že existujú len dva spôsoby, ako môže svoj cieľ naplniť: ignorovať a porušiť zákon, alebo rezignovať.

Turbulentný týždeň

Voľba prvej možnosti by bola voľba veľmi riziková, pretože by mohla znamenať odklon ešte väčšieho počtu poslancov od súčasnej vládnej strany.

Aktuálny prieskum ukazuje, že po turbulentnom týždni sa doposiaľ neohrozená pozícia konzervatívcov otriasa v základoch a ich náskok pred Labouristami sa výrazne znížil.

Volebné preferencie politických strán (prieskum vykonaný spoločnosťou DeltaPoll 5.9.2019 až 7.9.2019):

  • Konzervatívci 31% (-4% od posledných prieskumov)
  • Labouristi 28% (+4%)
  • Lib Dem 17% (-1%)
  • Brexit Party 13% (-1%)
  • Ostatné 11% (+2%)

Zdroj: thesun.co.uk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM