Barbara Dallosová Magazín

Raj na zemi alebo miesto hrôzy? Hippie mestečko Slab City ukrýva temné TAJOMSTVO

Bez vody, kanalizácie, vo vyprahnutej púšti a s vlastnými pravidlami. Novodobá komúna Slab City vás buď očarí, alebo vydesí.

Ilustračný obrázok k článku Raj na zemi alebo miesto hrôzy? Hippie mestečko Slab City ukrýva temné TAJOMSTVO
Zdroj: Instagram.com/slab_cityusa

Slab City je akési neoficiálne mestečko v kalifornskej púšti. Žijú tu ľudia vyznávajúci alternatívny životný štýl pripomínajúci éru hippies. Bez tečúcej vody, kanalizácie a s obmedzeným objemom elektriny, ktorú vyrobia solárne panely.

Pestrofarebná osada s vlastnými pravidlami priťahuje aj turistov. Slobodný život takmer mimo civilizácie sa môže zdať atraktívny, Slab City má ale aj svoju temnú stránku.

Iný svet

Stálu komunitu v Slab City tvorí len niečo cez sto ľudí. Počas sezóny sa sem však presúvajú obyvatelia zo severných štátov USA, ktorí sa na zimu sťahujú do teplejších oblastí. Na Karavanoch ich prídu tisíce a Slab City sa stane pulzujúcim mestom.

Medzi obyvateľmi komunity nájdete nezávislých dobrodruhov, výstredných umelcov, ale aj vrcholových manažérov, ktorí vyhoreli a rozhodli sa ujsť z civilizácie.

Symbolom celého mestečka a zároveň jedným z najfotografo­vanejších bodov je takzvaná Hora spásy. Neprehliadnuteľný farbami hýriaci kopec je výtvorom miestnych obyvateľov. Umelecké dielo je vyrobené z nepálených tehál, vyradených pneumatík, automobilových súčiastok a tisícok litrov farby. Svah zdobí nápis Good is Love (Boh je láska).

Drogy aj nehostinné podmienky

To, že majú obyvatelia Slab City vlastné pravidlá, platí takmer doslova. Neexistujú tu žiadne zákony, veľa členov komunity je drogovo závislých a kriminalita kvitne. Úskalia života v novodobej komúne opísal denník The Sun.

Miestni bohémovia holdujú najmä pervitínu a heroínu. Slab City si nezriedka vyberajú aj kriminálnici ako svoj úkryt. V komunite sa tak pohybujú aj nebezpeční ľudia a žiaľ, dochádza tu aj k násiliu či dokonca vraždám.

„Je tragické, že len za posledný rok tu zvláštnymi spôsobmi zomrelo 17 ľudí. Niektorí na predávkovanie, niektorí na úpal, iní boli zavraždení,“ uvádza portál.

Práve spomínaný úpal je Slab City častým dôvodom kolapsov a úmrtí. Osada je situovaná v sonorskej púšti, pekelne horúcej časti Kalifornie. Teplota tu v lete atakuje aj 50 stupňov Celzia.

Každopádne, Slab City so svojimi pozitívami aj negatívami púta pozornosť a stále priťahuje turistov. Keďže väčšina obyvateľov nepracuje, návštevníkov privítajú radi. Dokážu od nich totiž získať jedlo, peniaze a iné potrebné veci.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM