Zo Slovenska

Rakovina pankreasu zabila Patejdla, Swayzeho aj Jobsa: Je rýchla a poriadne ZÁKERNÁ

Vašo Patejdl podľahol rakovine pankreasu. Na zákerné ochorenie zomiera takmer každý, komu ju diagnostikujú.

Ilustračný obrázok k článku Rakovina pankreasu zabila Patejdla, Swayzeho aj Jobsa: Je rýchla a poriadne ZÁKERNÁ
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , TASR/Michal Svítok , TASR/František Iván

V sobotu (19. augusta) zomrel na rakovinu pankreasu Vašo Patejdl. Mal 68 rokov. Skonal po 14 dňoch od momentu, kedy si od lekárov vypočul zdrvujúcu diagnózu.

Choroba je to zákerná a rýchla. Podľa portálu tvnoviny.sk takmer každý, komu ochorenie diagnostikujú, zomiera. Liečba totiž nepomáha a včasná diagnostika prakticky neexistuje.

Patejdl však nebol jedinou známou osobnosťou, ktorá podľahla rakovine pankreasu. Choroba pripravila o život aj Patrika Swayzeho, herca Alana Rickmana, kráľovnú soulu Arethu Franklin, zakladateľa Apple Steva Jobsa, Luciana Pavarottiho a aj speváka skupiny Hex Ďuďa.

Príčiny nepoznajú ani lekári

Ochorenie spôsobuje vrásky aj lekárom. Nevedia totiž, čo ho spôsobuje. "Dokonca nevieme ani všetky rizikové faktory. Keďže je to nádor tráviaceho traktu, tak určite má veľký význam stravovanie a samozrejme fajčenie, alkohol. Ale jasné príčiny nepoznáme,“ povedal pre tvnoviny.sk doktor Stanislav Špánik z Onkologického ústavu svätej Alžbety.

Zabijak skrytý do poslednej chvíle

Agresívny zhubný nádor sa prejavuje napríklad bolesťami krížov a brucha, zmenami stolice, ožltnutím pacienta, slabosťou, vznikom cukrovky a podobne. Prakticky však neexistuje včasná diagnostika.

Včasné štádium tak diagnostikujú CT vyšetrením a väčšinou len náhodne.

Podľa Igora Andrašinu z Východosloven­ského onkologického ústavu nie je podžalúdková žľaza životne dôležitý orgán a preto aj pokročilé ochorenie nemusí spôsobiť badateľné problémy: „Je tak uložená, že môže rásť do určitých rozmerov. A ak nespôsobí útlak žlčových ciest alebo pankreatického vývodu, tak nespôsobuje žiadne ťažkosti.“

Vyliečenie? Podľa lekárov je to zázrak

Ak teda lekári ochorenie objavia, zväčša je už neskoro. Podľa portálu sa už zvyčajne nedá operovať a rozšíri sa do okolitých orgánov, pričom priebeh choroby je už potom veľmi rýchly.

Andrašina vysvetľuje, že pacient náhle ožltne: „Rozsah jeho ložísk na pečeni je tak rozsiahly, že parametre pečeňových testov sú tak vysoké, že nedovoľujú liečbu a dochádza k zlyhaniu pečene.“

Podľa tvnoviny.sk na Slovensku ročne odhalia približne tisíc nových pacientov s rakovinou pankreasu a zomiera až 80 percent z nich. Ak podstúpia operáciu a liečbu, život im to ani tak nezachráni. Podľa Stanislava Špánika dosiahnu maximálne spomalenie priebehu choroby: „Ale vyliečiť pacienta je v úrovni zázraku.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM