Zo zahraničia

Rakúšania opäť vyšli do ulíc: Proti povinnému očkovaniu protestovali tisíce ľudí

Vo všetkých kútoch Rakúska sa opäť konali demonštrácie. Ľudia protestovali proti pandemickým opatreniam a povinnému očkovaniu.

Ilustračný obrázok k článku Rakúšania opäť vyšli do ulíc: Proti povinnému očkovaniu protestovali tisíce ľudí
Zdroj: YouTube.com/Das Recht auf Wahrheit - Infokanal

Protestné akcie odporcov protipandemických opatrení, najmä voči plánovanému povinnému očkovaniu, sa konali v stredu vo všetkých spolkových krajinách Rakúska. Informovala o tom agentúra APA.

V hlavnom meste Viedeň sa zhromaždili stovky ľudí na námestí Márie Terézie. Novým symbolom protestu sa stali rúška s červeným krížom, ktoré organizátori rozdávali, avšak väčšina účastníkov si ich napriek tomu odmietla nasadiť. Tieto prípady nedodržiavania opatrení rieši polícia.

Povinné očkovanie

Demonštranti kričali do megafónov heslá ako „Sloboda, právo, demokracia!“ a zdravili i podobne zmýšľajúcich ľudí v Nemecku, Chorvátsku či Grécku, píše denník Kurier. Na sobotu 4. decembra je naplánovaná ďalšia veľká protestná akcia na znak solidarity s Austráliou, kde sa tiež uvažuje o zavedení povinnej vakcinácie proti covidu.

Rakúska vláda 19. novembra oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti COVID-19 pre všetkých obyvateľov.

Prečítajte si aj

Na viacerých miestach

V metropole Štajerska Graz vyšlo do ulíc protestovať zhruba 1 500 osôb. Okolo 500 ľudí demonštrovalo v Salzburgu. V tirolskom Innsbrucku odhadla polícia počet účastníkov na 1 500.

Podobný počet ľudí sa zhromaždil i v hornorakúskom meste Linz, kde sa objavili napríklad nápisy: „Učitelia proti povinnému očkovaniu“. Na poludňajšom sprievode smerujúcemu k sídlu krajinskej vlády sa tam zúčastnilo i mnoho mladých ľudí a tiež detí.

Niektorí účastníci kládli policajtom k nohám červené ruže.

Protestovalo sa tiež v mestách Bregenz vo Vorarlbersku, v Eisenstadte v Burgenlande či v dolnorakúskom St. Pöltene a v korutánskom Klagenfurte. Polícia nehlásila nijaké incidenty okrem toho, že ľudia nemali nasadené rúška.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM