Monika Hanigovská Zo zahraničia

Nezmyselná „ruská ruleta“: Ľudia nechcú vakcínu, radšej sa dajú za 40 eur nakaziť!

Ľudia, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, hľadajú v inzerátoch osoby, ktoré sú infikované koronavírusom. A ponúkajú za takúto „službu“ aj nemalé peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Nezmyselná „ruská ruleta“: Ľudia nechcú vakcínu, radšej sa dajú za 40 eur nakaziť!
Zdroj: pixabay.com

Zatiaľ čo vo svete narastajú počty nakazených na koronavírus, medzi niektorými neočkovanými odštartoval nebezpečný trend. V týchto dňoch ho pozorne sledujú napríklad v Taliansku a v Českej republike. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

Niektorí odmietači očkovania totiž našli spôsob, ako sa nevakcinovať a zároveň obísť sprísnené protipandemické opatrenia.

Ako je to možné? Chcú sa dobrovoľne nakaziť covidom, a tak vyhľadávajú infekčné ochorenie prostredníctvom inzerátov. Tie zažívajú rozmach aj u našich susedov, ako na strane ponuky, tak aj dopytu.

Ponúkajú peniaze

Na inzeráty poukazujú viaceré české médiá. „Naliehavo hľadám niekoho, kto má v súčasnej chvíli doma covid pozitívne dieťa. Ponúkam 1000 Kč za prenos na moju osobu. Peniaze vyplatím ihneď po potvrdení nákazy PCR testom. Jednoducho to chce raz za šesť mesiacov prečkať 10 dní samoliečby,“ opisuje spravodajský server.

Takýchto inzerátov by sme našli viac. „Nemáte doma niekoho, kto je pozitívny? Urobila by som mu rada čaj, pobozkala ho na čelo a popriala mu skoré uzdravenie. Potrebovala by som ten papier o prekonaní. Štrnásť dní dovolenka a potom šesť mesiacov pokoj a pustia ma všade,“ stojí v ďalšom inzeráte.

Názor imunológa

„Samozrejme, že je to veľmi rizikové správanie. V zdravej, relatívne mladej populácii je prekonanie choroby oveľa menej nebezpečné ako u starších ľudí,“ vyjadril sa k tejto téme imunológ Václav Hořejší.

No špecialista zároveň dodáva, že stále je to riziko, ktoré si môže vyžiadať ľudské životy. „Taká ruská ruleta je naozaj nezmysel,“ vraví Hořejší a poukazuje na nemocnice, kde môžu inzerujúci „zbytočne zaťažovať zdravotníctvo.“

Špekulanti zo Slovenska?

Redakcia Dnes24 preto kontaktovala Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR). Chceli sme vedieť, či aj na Slovensku evidujú inzeráty s takýmto obsahom. „Vami popisované prípady sme zatiaľ nezaznamenali. Ak také zistíme, budeme sa nimi zaoberať. Každý prípad sa posudzuje individuálne,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Slováci však hľadajú iné možnosti, ako sa neočkovať. „Doposiaľ evidujeme viac ako 200 falošných potvrdení o očkovaní, všetky sú v štádiu preverovania. K modus operandi sa z taktických dôvodov nie je možné vyjadriť,“ dodala hovorkyňa.

Ivermektín a zázračné pásky

Posvietili sme si aj na inzertný portál. Chceli sme vedieť, či aj Bazoš.sk zachytil takéto inzeráty. „Na Slovensku sme podobné prípady zatiaľ nezaznamenali. V Českej republike je takýchto inzerátov aktuálne tak jeden až dva týždenne. Nedá sa však spoznať, že do akej miery je to myslené vážne,“ povedal pre Dnes24 Radim Smička, zakladateľ inzertného portálu.

„Bohužiaľ, z problémových inzerátov sa na Slovensku stále objavuje ivermektín alebo inzeráty na nezmysly,“ prezradil Smička a uviedol aj konkrétny príklad: „Predám zázračnú pásku proti covidu, dokonale chráni a bráni vírusu prejsť na druhú stranu.“

Šíria už dlhšie nákazu?

Ruská ruleta však začala už oveľa skôr. Ešte počas júna hľadal muž z Čiech na Bazoš.cz „covidáka“. „Ponúkam odmenu za nakazenie koronavírusom. Odmietam očkovanie a potrebujem covidpas, choroby sa nebojím. Ak ste práve infekční, tak ma prosím kontaktujte,“ písal Ladislav P. v inzeráte, na ktorý upozornil spravodajský portál idnes.cz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM